747-8F: októberben újra nekifutnak

iho/repülés   ·   2011.10.01. 20:01
nyito

A The Seatte Times értesülései szerint a Cargolux és a Boeing elásta a csatabárdot és a két vállalat képviselőinek sikerült kompromisszumos megoldást találnia. Így október 12-én „vagy akörül” tényleg megtörténhet az ünnepélyes átadás-átvétel Everettben.

A most nyilvánosságra került pletykák szerint a Cargolux új tulajdonosa, a Qatar Airways valóban nem a Qatarnak szállítandó 787-8-asok miatt borította az asztalt és hagyta el Seattle-t – látványos körülmények között, de átvett 747-8F teherszállítógép nélkül. Jól értesült források miatt a repülőgép GEnx-2B hajtóműveinek teljesítménye körül kialakult vita miatt történt meg a drasztikus lépés. Az, hogy a gép hajtóművei nem teljesítik a szerződésben vállalt paramétereket, régóta ismert. A General Electrics már dolgozik azon a teljesítménynövelő csomagon, mellyel a 2,7 százalékos „extra” fogyasztást lehet visszaszorítani. Igen ám, de két bökkenő van: egyrészt ezzel a csomaggal csak a túlfogyasztás felét lehetne megnyerni, másrészt a csomag várhatóan csak 2013-ban kerülhet piacra. Az újabb, a hajtóműveket az eredeti specifikációra átalakító csomag fejlesztéséről és bevezetéséről egyelőre még csak távoli elképzelések vannak.

Októberben munkakezdés? <br>(fotó: wikimedia.og)

A Cargoluxnak (főleg új nagyrészvényesének) emellett még az is rosszul esett, hogy a Boeing a csomagot nem ingyen, hanem külön költségként szerelné csak be a gépek hajtóműveire. Valószínűleg itt sikerült olyan megoldást találni, ami végül mindkét fél számára ha nem is előnyös, de vállalható.

Akbar Al Baker, a Qatar Airways vezetője és a Cargolux igazgatója egy Everettben megtartott sajtótájékoztatón szintén kijelentette: nem a Boeinggel, hanem a hajtóműveket szállító GE-vel vannak vitáik. Az igazgató éppen egy gépátadás miatt járt a Boeingnél. A légitársaság 100. gépe, egy 777-200LR típusú utasszállító (a társaság 27. ilyen gépe) került a Qatar Airwayshez. Véleménye szerint a Cargolux előző vezetése nem tette meg azokat a lépéseket, melyek szükségesek lettek volna, így kénytelenek voltak mint új tulajdonos, megakasztani az átvételi folyamatot.

Kapcsolódó hírek