787-9-es: kegyetlen próba átadás előtt – videó!

iho   ·   2014.07.02. 10:00
cim6

Pontosan az ígért időre, július elsejére sikerült formálisan átadni az első felhasználónak az első 787-9-est, a Dreamliner hosszabb változatát. A modern utasszállító az Air New Zealand flottájában áll szolgálatba, július 10-én, a „fizikai átadás” után repülik át a felhasználóhoz, addig a légitársaság karbantartói, földi kiszolgálói tanulják a típust. További ismerkedési és próbaidőszak elteltével október közepén teljesítheti az első járatait, azt, amire tervezték, és ami a leginkább „fekszik” a típusnak: a különösen hosszú útvonalakat.

A kompozit-építésű és erősen elektronizált, új rendszerekkel bőven felszerelt típus 8-as változata után, amelyből eddig már 161 repül a légitársaságoknál, ez a második variáns, több mint hat méterrel hosszabb törzzsel. Ez azt jelenti, hogy hasonló kabinbelsővel a 8-ashoz képest 38 utassal többet képes szállítani, ami a tipikus háromosztályos elrendezésben 280 utast jelent. De ami talán még fontosabb, mindehhez majd félezer mérfölddel nagyobb hatótávolság járul, a gép így 8300 tengeri mérföldes vonalakat képes lerepülni.

Mint beszámoltunk róla, az FAA és az EASA is engedélyezte a típust: az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal nem egyszerűen a légialkalmassági engedélyt adta meg az új változatra, hanem azt az öt és fél órás ETOPS-engedélyt, amellyel a gép 330 percnyire távolodhat el a legközelebbi, egy hajtóművel elérhető leszállóhelytől, így valóban a leggazdaságosabb óceáni útvonalakat repülheti.

A 787-9-es változatból eddig huszonöt felhasználó vásárolt, de közben beindult már a még hosszabb, 10-es altípus programja is, ennek első gépe feltehetően 2018-ban állhat majd szolgálatba, maximálisan 323 utassal a fedélzetén.

Nyilván a sikeres átadásra tekintettel hozta nyilvánosságra a Boeing a napokban az egyik leglátványosabb, legkeményebb berepülési tesztről szóló rövidfilmjét: a gépet a legnagyobb felszálló súllyal terhelve, nem kevesebb, mint 188 csomós sebességre gyorsítják, tehát bőven a szokásos elemelkedési sebesség fölé, majd a hajtóművek sugárfékjeinek (reverz) használata nélkül, csak a futóművek fékezése révén megállítják, és egy ideig, ha nem szükséges, be sem avatkoznak a tűzoltók, csak később kezdik hűteni az áthevült futókat.

A gépnek természetesen látványosan, de a tervezett módon, az erre a célra szolgáló szelepeken át leeresztenek a kerekei, de maga az izzóra hevült fékberendezés nem okozhat tüzet.  A próbát olyan fékekkel végezték, amelyeket szándékosan 99 százalékig lehasználtak már, a gép tehát az elképzelhető legrosszabb forgatókönyv szerint kellett, hogy átessen ezen a kegyetlen próbán.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek