A Brenner-vasút mától lezárva!

iho/vasút   ·   2018.07.15. 13:45
brenner_taurus_kislid

Bár kedves olvasóink túlnyomó többsége egyáltalán nem fog idén a Brenner-vonalon utazni, az olasz napfénybe vágyó németek, hollandok, svédek apró, valamilyen véletlen folytán a fémkeréken, kötött pályán való utazást választó részének igen nagy bosszúságot fog okozni a mától szeptember elejéig tartó időszak, amennyiben nem valamelyik München és Verona közötti EC-t veszik igénybe.

Midőn ezeket a sorokat olvassák, már üresek a vágányok a Brenner-vasút tiroli szakaszán, és ez szeptember másodikáig így is marad. Innsbrucktól délre áll fenn ez a szörnyű állapot, változékonyan, hol Brenner-állomásig, hol csak Steinach am Brennerig (amely állomás nevét – ha Magyarországon lenne – bízvást fordíthatnók Brennerkövesdre, lásd még: Steinach am Feld és Steinach an der Neuburg, mindkettő Matyó- és Palócföldön, ez egyben rejtvény is, a megfejtéseket szerkesztőségünkben várjuk!).

A zárás oka: építési munkálatok. Innsbruck és a hágó között teljes alépítménycsere zajlik, részlegesen a felsővezetéki rendszert is cserélik. A nyári munkavégzés oka hivatalosan a megfelelő időjárásban rejlik, a Brenner-hágon még így is havazhat. A számítások szerint összesen 260 ezer utast fog érinteni a lezárás, a tehervonatok kerülőirányon, részben a Tauern-vasúton, részben Svájcon át közlekednek. Az Ausztria és Olaszország közötti áruforgalom 35 százaléka bonyolódott eddig a Brenner-vonalon.

A Bozen/Bolzano és Innsbruck közötti közvetlen vonatokra az alábbi szabályozás vonatkozik:

  • A Bozenből Innsbruckba reggel 7.32-kor induló vonatot (R1826) teljes útvonalon busz pótolja,
  • az Innsbruckból Bozenbe 6.22-kor induló vonatot (R 1827) Innsbruck és Brenner között bust pótolja,
  • a Bozenből este 20.32-kor induló vonatról (R 1828) Brennerben kell buszra szállni,
  • az Innsbruckból 21.00-kor induló vonatot (R 1829) a járat teljes hosszában busz pótolja.

A München és Verona közötti EC-k változatlanul végigmennek a teljes útvonalon, de az Inntal-alagúton át elkerülik az innsbrucki főpályaudvart, Innsbruckban nem lehet sem ki-, sem beszállni. Ezt a forgalmat Innsbruck és a Brenner között közlekedő buszok szolgálják ki. Ha mindez nem lenne elég, dél-tiroli oldalon is teljes lezárásokat tervez az olasz vasút, augusztus 10. és 15. között, váltakozva Brenner és Franzensfeste, Bozen és Auern, valamint Bozen és Sigmundskron között. Ezeknek a lezárásoknak az okai a bozeni pályaudvar kijáratánál lévő híd, valamint a Pflersch és Brenner állomásokon található váltók javítási munkálatai.

Talent kapaszkodik a hágó felé a most lezárással érintett szakaszon

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek