A ČSA légitársaság tömeges elbocsátást jelentett be

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.02.25. 15:00
CSArepulogep

Súlyos gondokkal küzd a Cseh Légitársaság (ČSA), a vállalatot szerkezetátalakítással szeretnék megmenteni a csődtől.

A ČSA légitársaság bejelentette, hogy mind a 436 alkalmazottját elbocsátja. A koronavírus-járvány okozta helyzetben a légicég súlyos gondokkal küzd. Február végéig a vállalat csődvédelem alatt áll hitelezőivel szemben.

A légitársaságnál működő személyzetet tömörítő szakszervezet megerősítette, hogy írásban is megkapták az elbocsátásról szóló határozatot. A Smartwings csoport, amely alá tartozik a ČSA légitársaság is, február elején felkérte a kormányt, hogy a ČSA légitársaságnak további működése érdekében 1,1 milliárd korona (15 milliárd forint) értékű segélyt nyújtson. Állami segítség nélkül a légicég felszámolás alá kerülhet, viszont jelenleg nincs olyan segélyprogram, amely a légitársaságok megsegítését célozná. Karel Havlíček ipari és kereskedelmi, valamint közlekedési miniszter azonban kijelentette, semmilyen külön támogatási programot nem terveznek a Smartwings csoportnak. A Közlekedési Minisztérium korábban jelezte, hogy a Covid Plus gazdaságsegítő hitelgaranciát nyújtó programot a Smartwings, mint a ČSA többségi tulajdonosa is igénybe veheti.

A ČSA azonban egyelőre nem állította le működését, folytatódik a megmentésére irányuló szerkezetátalakítás. Az újabb elbocsátás egyelőre csak terv, amely nem biztos, hogy teljes egészében meg fog valósulni. A légitársaság gépei a piaci helyzet alakulásától függően továbbra is repülnek, bár takarékos üzemmódban. A ČSA tavaly nyár óta már 300 alkalmazottját menesztette a koronavírus-járvány következtében kialakult helyzet miatt. A ČSA tavaly 1,5 milliárd korona (20,3 milliárd forint) veszteséggel zárta az évet. 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek