A Déli összekötő harmadik felszerkezetén is elvégezték a próbaterhelést

iho   ·   2022.08.03. 12:00
13000_DSCF1112_220803

Akár már ma átadhatják a forgalomnak a hidat. A szokásos két Szergej érkezett a próbák elvégézésére.

A háromvágányos hídként újjáépülő Déli összekötő vasúti híd harmadik, legdélebbi felszerkezete is elkészült, és a kapcsolódó vágányépítésekkel is határidőre végeztek a szakemberek. A statikus próbaterhelésre már napokkal ezelőtt sor került, az anyagolást végző kővonatot használták fel erre. A műtárgy végső átadásához már csak a dinamikus próbaterhelésre, és a vizsgálatokon való megfelelésre van szükség. A művelethez a V-híd két flottaszínű Szergeje érkezett, reggel 9 után kezdték meg a vizsgálatokat.

Próbaterhelés az egyiken, Retrack-tehervonat a másikon (fotók: Vörös Attila)

Mivel Kelenföld és Ferencváros között egyelőre csak két vágány van, azokat a felszerkezeteket kötik be hosszabb távon a vasútba, amelyek egyenesben vannak. Ez az eredeti híd szerkezeteinek a helyén megépült két felszerkezet lesz. Ezek közül a legújabbat most adják át, a középsőbe pedig majd egy későbbi vágányzár alkalmával kötik be a jobb vágányt. Egyelőre tehát a két szélső vágányt használhatják a vonatok.

A Déli körvasút nagyberuházás kapcsolódó projektjeként a Déli összekötő újjáépítését és bővítését 2020-ban kezdték el. Az első új hídelemet 2020. szeptemberének végén emelték be, a szerkezetkész hídon 2021. áprilisában folytatták le a statikus és dinamikus próbaterheléseket. A középső felszerkezetet 2021. novemberében adták át, idén nyáron pedig a harmadik is elkészült. Jelenleg bizonytalannak tűnik a Déli körvasút projekt építkezésének a megkezdése, akár ez is a kormányzati megszorítások áldozatául eshet. Csak remélni lehet, hogy nem fog hosszú évekig munka nélkül ácsorogni az egyik hídszerkezet a háromból...

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek