A Dunán erős a jégzajlás, a Tisza már befagyott

MTI   ·   2012.02.07. 19:06

A Duna felső szakaszán erős, 90 százalékos a jégzajlás, ami már Budapestnél is elérte a 60-80 százalékos mértéket. A Tiszát gyakorlatilag teljes hosszában állójég borítja – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője kedden.

A Duna teljes hosszában közepes, helyenként erősebb a jégzajlás. A jégvastagság egyelőre nem jelentős, 4-8 centiméteres, de az intenzív jegesedés miatt a győr-gönyűi kikötő térségében, illetve a bajai téli kikötőben folyamatosan kell törni a jeget.

A Tisza felső szakaszán Milota-Tiszakóród és Aranyosapáti-Tiszaadony között, míg a középső szakaszon Tiszaroff térségében alakult ki jégtorlódás. Az összetorlódott jég vastagsága jellemzően 40-60 centiméteres, annak hossza csaknem 12 kilométer. A szakemberek fokozott figyelőszolgálatot tartanak.

A Duna és a Tisza mellékfolyóin a jégfigyelő szolgálat az elmúlt naphoz képest az állójeges szakaszok hosszának, valamint a jégvastagságnak a növekedését jelentette.

Elsőfokú, jeges árvíz elleni készültség van érvényben a Tiszán január 31-e, a Dunán pedig február 3-a óta. Másodfokú a készültség a Duna mentén a dunakiliti gátőrjáráson február 5-étől, és harmadfokú a riasztás a Mosoni-Duna torkolati szakaszára, pontszerűen, a gönyűi kikötő védelme érdekében.

A két folyó jeges árvíz elleni védelmét összesen 13 jégtörőhajó biztosítja. A Tiszán Tokajban 4, Tiszalökön 2, Kiskörén 2, míg a Dunán Baján 3, Gönyűben 2 jégtörőhajó áll készenlétben.

Kapcsolódó hírek