A fejlesztési miniszter dönt a Közop projektjeiről

iho   ·   2013.02.19. 16:38

A közlekedés operatív program szabad forrásainak felhasználására vonatkozó projektlistát a nemzeti fejlesztési miniszter hagyja jóvá, a listáról utólag kell tájékoztatnia a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottságot – olvasható a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban.

Mint ismert, a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottságot nyáron hozták létre az uniós támogatások hatékony elosztására. Ez a bizottság dönt arról, mi számít kiemelt projektnek, és a jóváhagyása kell az egymilliárd forintnál drágább projektekhez is. A testület vezetője Orbán Viktor.

A kormányhatározat szerint a nemzetgazdasági miniszternek figyelembe kell vennie a nemzeti fejlesztési miniszter által jóváhagyott projektlistát, illetve az abban szereplő projekteket a jelenlegi programozási időszak végrehajtása - és a következő programozási időszak tervezése során.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által kezelt projektek – mivel az általános forgalmi adó nem számolható el az Európai Unió felé – nettó módon támogatandók. Ezért a nemzetgazdasági miniszter a NIF projektjeinél az áfát a központi költségvetés XIX. - az uniós fejlesztéseket tartalmazó - fejezetében biztosítja.

Végezetül pedig a nemzeti fejlesztési miniszter feladata lesz az is, hogy a Közop módosításáról a tárgyalásokat az Európai Bizottsággal azonnal megkezdje.

Kapcsolódó hírek