A feledésbe merült rendszereket feltámasztó európai vasútreneszánsz kulcskérdései

iho/vasút   ·   2021.06.05. 15:00
00_germanwatch

Hogyan támogathatja a Vasút Európai Éve program az európai zöld megállapodást és a fenntartható fejlődést? Szemelvények a Germanwatch tanulmányából.

Jelenleg nem túl rózsás a kép ahhoz képest, hogy a deklarált klímacélok elérésében belátható időn belül mekkora szerephez kéne jutnia a közlekedésnek, azon belül is a tiszta, biztonságos és megbízható vasútnak. A szegmens részesedése az utasszállítási tortából ugyanis mindössze nyolc százalék, a határátmenetek töredékén zajlik csak számottevő forgalom, és még a szomszédos európai országok fővárosai között sincs sok esetben rendszeres közvetlen vasúti összeköttetés. Holott ez a legtöbb esetben kis költséggel megoldható lenne, jobb koordinációval, a menetrendek összehangolásával kaphatnának helyet a távolsági vonatok a regionálisak mellett. Annál is inkább, hiszen egy Párizs–Berlin utazás repülővel számítások szerint hatszor annyi szén-dioxid kibocsátásával jár, mintha vasúton tennénk meg ezt a távot. A Magyar Vasút a német Szövetségi Környezetvédelmi Minisztérium és az Európai Klímavédelmi Kezdeményezés megbízásából készített tanulmány megállapításaiból és javaslataiból idéz.

Ha kíváncsi a Germanwatch megállapításra, a folytatást a Magyar Vasút negyedik kiadásában találja meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek