A Korean Air 44 százalékot vásárol a CSA-ból

iho   ·   2013.03.19. 16:00
cim1

Sikerült a megállapodás: a prágai kormány jóváhagyta, hogy a Korean Air megvásárolja a cseh nemzeti légitársaság, a CSA 44 százalékát kitevő 460725 részvényt. Az akvizíció értéke 2,64 millió euró. A megállapodást várhatóan áprilisban írják alá, és a második negyedévben kerül sor a részvénycserére, olvasható a CSA közleményében.

A Korean Air a CSA-hoz fűződő kapcsolata révén Prágát egyik európai léágiközlekedési központjává teszi, folytatódik a cseh fél közleménye. A stratégia szerint a CSA szállítja a Korean Air Prágába érkező utasait tovább szerte Európába, a CSA meglévő kapacitásainak megnövelt kihasználása révén, a Vaclav Havel repülőteret pedig tranzitpontként fejlesztik tovább.

A Korean egyik európai hub-ját építi ki Prágában...

A Korean Air kész arra, hogy segítsen a CSA-nak a cseh társaság hosszú távú járatkapacitásai fejlesztésében. Mint korábban az iho/repülés is megírta, a csehek egy A330-ast rendeltek kifejezetten azzal a céllal, hogy beindítsák idén a Prága-Szöul járatot, a Koreannal code-share szerződésben. Igaz, ez a döntés akkor született, amikor a cseh fél még csak tárgyalt az esetleges privatizációról, sőt, akkor még a Qatar is lehetséges vevőnek számított.

A mostani lépés további pozitív hatással lesz a cseh társaság költségstrukturájára, folytatódik a közlemény, amely kitér arra is, hogy a CSA mellett a prágai repülőteret kezelő cég, a CSA technikai és handling-vállalata is komolyan profitálhat a Korean belépéséből.

...Prágából pedig a CSA hálózza be a Korean számára Európát

A sikeres privatizációs folyamatot a cseh kormány azután indította be, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a légitársaságnak nyújtott korábbi állami támogatásokat, mert azokat a pénzeket nem az üzemeltetés fenntartására, hanem a szerkezetváltás finanszírozására használták.

Kapcsolódó hírek