A leggyorsabb üzleti gép első repülése

iho/repülés   ·   2012.01.18. 16:00
cim

Sikeresen végrehajtotta első repülését Kansasban, Wichitában a népszerű Citation X továbbfejlesztett változata, a Cessna Citation Ten, amely a gyorsasága mellett az alaptípushoz képest fokozott hatótávolságot és gazdaságosabb üzemeltetést is ígér. A szűzfelszállás jól sikerült, a pilóták elégedettek voltak a gép kezelhetőségével, a gépet vezérlő rendszerek és a műszerek, kijelzők működésével.

A festetlen prototípus először a levegőben

A Ten, vagyis „Tíz” 3242 mérföldes, vagyis több mint 6000 kilométeres maximális hatótávolságot teljesít, például a London–New York vagy London–Dubaj távot közbülső leszállás nélkül, egy tankolással megteheti – 527 csomós, vagyis több mint 970 kilométeres óránkénti maximális utazósebességgel, ha a paraméterek valóban teljesülnek. Mindehhez ugyancsak igen komoly, 15 és fél kilométeres szolgálati csúcsmagasságot ígérnek a tervezők. A Rolls-Royce AE 3007C2 hajtóművek alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás mellett dolgoznak, többek közt ez a titka a megnövelt hatótávolságnak.

A műszerfalon balra és jobbra a szokásos PFD-adatok mögé vetítve a szintetikus kép, középen a digitális mozgótérkép

Nagy felbontóképességű, többfunkciós képernyők segítik a pilóták munkáját, a Garmin SVT szintetikus rendszere pedig rossz látási viszonyok között is virtuális képet nyújt a pilótának a pályáról, a felszínről, a forgalomról és a megközelítést nehezítő akadályokról. Ugyancsak segíti a pilótát a gép pontos helyzetének ismeretében a műszerfalon lévő elektronikus mozgótérkép.

A maximum kilenc utas fokozott kényelme érdekében megnövelték a gép hosszát vagy negyven centivel. A belső berendezés természetesen a szokásos választható luxus, de most már igen fejlett digitális technikával, érintőképernyőkkel, csatlakozókkal.

Középkategóriás nagyságú kabin felsőkategóriás komforttal

Mostantól indulhat a berepülési program, a tervek szerint jövő év első felében sikerül majd megszerezni a hatósági engedélyeket, 2013 második felében pedig már átvehetik az első példányokat az új tulajdonosok.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.