A legkisebb megyeszékhely

Vörös Attila   ·   2011.11.18. 11:30
400

Szekszárd a maga 33 ezres lakosságával az ország legkisebb népességű megyeszékhelye. A szakaszaiban megújuló vasút nem játszik komoly szerepet a város életében, a közösségi közlekedők igényeit egyébként is az autóbuszok szolgálják ki jobban. Néhány erősebb hivatásforgalmi személyvonaton kívül csak a Bajáról Budapestre (és vissza) közlekedő Gemenc és Sugovica intercityknek van számottevő kihasználtsága.

A vasúti teherszállítás Szekszárdon szintén nem túl erős. Átmenő forgalom a paksi atomerőműbe tartó vonatokon kívül egyáltalán nincs, a helyi rakodást pedig a heti egy alkalommal (hétfőnként) közlekedő tolatós tehervonat ki tudja szolgálni. A havi tizenöt-húsz vagonos forgalmat az ócskavas- és faszállítmányok teszik ki, alkalmanként útszóró sót, a pályaépítések alatt betonaljakat és zúzottkövet is rakodnak. Az M6-os autópálya építésekor Nógrádkövesdről kővonatok is érkeztek Szekszárdra.

Kivételesen hosszú tolatós gyorsít Decs állomásáról Bátaszék felé. A fán és ócskavason kívül a pályafelújítás után Szekszárdon maradt köves kocsikat is elvitte a Dácsia<br>A képre kattintva tekintse meg további képeinket a hétfői tehervonatról!<br>(fotók: Vörös Attila)

Kapcsolódó hírek