A magyar állam ajánlata a BUD többségi tulajdonrészéért: négymilliárd euró

iho/repülés   ·   2023.09.11. 11:00
bar_2023_OK

A magyar állam ennyi pénzért 51 százalékos tulajdonrészt szerezne a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető cégben.

Az AviAlliance GmbH. korábban a hvg.hu-nak megerősítette, hogy elkezdik a hivatalos tárgyalásokat a magyar állammal a repteret üzemeltető cég eladásáról, azután, hogy a magyar kormány újabb ajánlatot tett annak megvásárlására. Az előzmények ismeretében – kezdetben nem úgy tűnt, hogy az AviAlliance megválna a budapesti reptértől, hiszen  többször is hangsúlyozták, hogy a repülőtér „tőkeerős és hosszú távon elkötelezett tulajdonosaként” a korábbi nagy vesztesége ellenére, amit a járvány idézett elő, a vállalat működése és finanszírozása stabil, likviditása folyamatos – száznyolcvanfokos fordulatról lehet beszélni. A tárgyalások várhatóan több hónapig tartanak, addig pedig a jelenlegi tulajdonosok továbbra is működtetik a Budapest Airportot, a napi rutin nem változik.

A Budapest Airport felvásárlása 2020-ban vetődött fel, és egészen az átvilágításig jutott a folyamat. Ekkor a magyar kormány tavaly közölte, hogy eláll a tranzakciótól, ám abból nem csinált titkot, hogy a reptér megszerzéséről továbbra sem tett le. 

A portfolio.hu szerint a Bloomberg most arról ír, hogy a reptér felvásárlása négymilliárd eurós (körülbelül 1536 milliárd forintos) tranzakció lehet. Mind a mai napig tartja magát a hír, hogy társbefektetővel veheti meg a BUD-ot a magyar állam, és egyben üzemeltetné is a repteret.

(fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

Jól áll a BUD, visszaépül az utasforgalom

iho/repülés   ·   2024.01.21. 12:00

A világjárvány előtti időszakhoz közelít a Budapest Airport: a repülőtéren tavaly 14,7 millió utas fordult meg, ami a Covid előtti utasforgalom 91 százalékának visszaépülését jelenti. A légijavak mennyisége pedig soha nem látott rekordot döntött, a BUD Cargo City több mint 200 ezer tonna árut kezelt.