A polgári repülés napja: globális feladatok, budapesti kitüntetések

iho   ·   2018.12.08. 11:15
_cim

1944-ben a háborús viszonyok között ötvennégy ország képviselői közül sokan vállaltak komoly kockázatot, hogy eljussanak Észak-Amerikába: a Chicagói Egyezménnyel december hetedikén megalakult az a nemzetközi szervezet, az ICAO, amely ma is a legfontosabb szervezője és regulátora a globális légiközlekedésnek. 1994-ben ezt a decemberi napot nyilvánították a nemzetközi polgári repülés világnapjává az ICAO pedig ma már 193 tagországot tömörít.

Az ENSZ égisze alatt működő szervezet idei ünnepi alaptémája: „együtt dolgozni, hogy egy ország se maradjon le” – arra a felelősségre utal, hogy a légiközlekedés a Földön mindenütt, a kidolgozott normák szerint a lehető legbiztonságosabb legyen. Úgy is, mint a glóbusz meghatározó közlekedési formája: tavaly a föld lakosságának több mint felének megfelelő utasszámot, 4,1 milliárd utast vittek a légitársaságok 37 millió járaton, az ágazat 65 millió embert foglalkoztat, a nemzetközi polgári repülés a sikeres együttműködés és a globális partnerség egyik legsikeresebb megvalósulása, állítja az ICAO közleménye.

Budapesten Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár szakmai elismeréseket adott át a nemzetközi polgári repülés napja alkalmából. Az államtitkár elmondta: 2018 kimagasló éve a magyarországi légi közlekedésnek, az ágazat sok szempontból korábban sosem látott csúcsteljesítményt nyújt.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér az utasok számában tavaly a teljes évben elért 13,1 milliós rekordértéket már december elejére felülmúlta, most repül a valaha volt legtöbb légitársaság (45), a valaha volt legtöbb menetrend szerinti (134) és a valaha volt legtöbb hosszú távú járat (9). A teherforgalom sem marad el a személyszállítás mögött, a tavalyi, több mint 127 ezer tonnás áruszállítási csúcsérték után idén új rekord várható – mondta az államtitkár, ugyancsak méltatva a magyar légiforgalmi szolgálat eredményeit is: a HungaroControl által kezelt forgalom az elmúlt évi 900 ezres mozgásszám után idén hétszámjegyűre vált, a társaság történetében először lépi túl az egymilliót.

2018-ban négy szakember példás tevékenységét ismerték el a díjakkal, amelyeket Molnár Tibor, a Nyír Air Service Kft. ügyvezető igazgatója, Szabó Péter, a Szemp Air Kft. ügyvezetője, a Wizz Air Hungary Kft. pilótája, oktató kapitánya, Szabó Zoltán, a Wizz Air Hungary Kft. képzésért felelős igazgatója és Szalóky Péter, a HungaroControl Zrt. ATM szakreferense vehetett át.

Junior díjat kapott Somogyi-Tóth Dániel, karmester, orgonaművész, a fővárosi repülőtér látogatóközponti funkcióit és az Aeropark repülőmúzeumot fejlesztő Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft. alapítója, ügyvezetője (nem utolsó sorban portálunk egyik alapítója).

Mosóczi László Közlekedésért Érdemérmet adott át Pataki Ferencnek, a Közlekedésbiztonsági Szervezet nyugalmazott munkatársának, olvasható az Innovációs és Technológiai minisztérium közleményében.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.