A személyautók fele már téli gumival közlekedik

MTI/iho   ·   2017.11.16. 17:28

A Téli átállás elnevezésű országos akcióban november 8. és 10. között a közlekedési hatóság munkatársai ellenőrizték, hogy a személyautókat és autóbuszokat megfelelően felkészítették-e a téli időjárási körülményekre – tudatta közleményében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A mintegy háromezer-négyszáz megvizsgált személyautó több mint felének üzemeltetői már téli abroncsra váltottak.

Az összesen ellenőrzött négyezer-százharmincnyolc jármű ötödénél találtak kisebb-nagyobb hibát az ellenőrök, a leggyakrabban a világító- és jelzőberendezésekkel kapcsolatban. Százból öt járműnél az ablaktörlő gumi nem volt megfelelő, ennél kevesebbszer a gumiabroncsok műszaki állapota vagy a fagyálló elégtelen koncentrációja volt probléma. A szakemberek közel hétszázötven autóbuszt ellenőriztek. A leggyakoribb mulasztás az ablaktörő kalapács hiánya volt. Az NFM közleményében felidézte: Magyarországon is általános közlekedésbiztonsági követelmény, hogy az autóvezetők kizárólag az út- és időjárási viszonyokra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak. A közelgő tél miatt, az egyre gyakrabban csúszós, havas utakon a fékút megnő, az elindulás és kanyarodás nehezebbé válik. A gumiabroncsok állapota, a barázdák mintázata döntően befolyásolja a járművek menetstabilitását - írták.

Az országos ellenőrzést várhatóan jövőre is megtartják.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek