A Thales közreműködik az egyiptomi vasútfejlesztésben

iho   ·   2013.06.12. 16:30
400px_egypt_train

A 109 millió euró értékű szerződés értelmében a kommunikációs rendszerekkel foglalkozó francia cég tervezheti meg és építheti ki a 208 kilométer hosszú pályaszakasz jelző-, telekommunikációs és központi forgalomirányítási rendszereit. A fejlesztés költségeinek túlnyomó részét, 104 millió eurót egy világbanki kölcsön fedezi.

A Thales kihangsúlyozta, hogy Egyiptom legforgalmasabb vasútvonala a Kairó és Alexandria közötti pálya a maga 25 milliós éves utasforgalmával. Az International Railway Journal arról ír, hogy az elektronikus úton működő biztosítóberendezések, váltóhajtóművek és automata útátjárók kiépítése, egy központi irányítótorony létrehozása, valamint a jelzőrendszer fejlesztése által a jelenlegi száznegyvenes óránkénti tempó százhatvanra emelkedhet. A térközszabályozó jelzők létrehozásának köszönhetően a pályakapacitás is megduplázódhat: a jelenleg még tízpercenként igénybe vehető menetvonalakat már ötpercenként is ki lehetne adni. A fejlesztések következtében az éves szállítható utasmennyiség akár 32 millióra is nőhet.

Dízelmozdony a kairói Ramszesz pályaudvaron. Az Alexandriába vezető vonalon hamarosan növelni lehet a kapacitást<br>(fotó: Michael Sender)

A Thales egyik vezetője elmondta, a jelző- és irányítási rendszer felújítására kiírt projekt csak az első fázisa az észak-afrikai ország közlekedési minisztériuma és az ENR által meghirdetett hosszú távú, ambiciózus vasútfejlesztési programnak.

A Thales aktívan részt vesz az afrikai kontinens kötöttpályás fejlesztéseiben: Egyiptomban már harminc éve partner a korszerűsítési munkálatokban. Jelenleg is kommunikációs, felügyeleti, és viteldíjkezelő rendszereket biztosít az egyiptomi főváros 3-as számú, repülőtérre vezető metróvonala felújításának következő szakaszához, valamint segédkezik a Dél-afrikai Köztársaság vasút-rekonstrukciós programjában is. A Kairó–Alexandria vasútvonal fejlesztési munkálatai várhatóan négy évet vesznek igénybe – számol be a Railway Gazette.

Kapcsolódó hírek