A tökéletes eljegyzési gyűrű

iho   ·   2019.02.22. 01:07

(x)

Nem is kell messzire menni, biztos, hogy a legközelebbi ékszerésznél is óriási választék várja a lelkes vőlegényjelöltet. Hogy milyenek vannak? Az ezüst eljegyzési gyűrűtől a fehérarany eljegyzési gyűrűn át, titánból, nemesacélból, platinából, sőt, még palládiumból is készülnek leánykérő gyűrűk. Akadnak gyémántot vagy egyéb, különböző drágaköveket tartalmazó darabok, de cirkóniával ellátott gyűrűket is találunk.

Ahány férfi, annyi leánykérés, annyi gyűrűválasztás. Vannak, akik hónapokat készülnek a nagy napra, és hetekig készíttetik a tökéletes gyűrűt, míg olyanok is, akik az első ékszerészetben megvesznek egy gyűrűt. Az sem ritka, hogy a pár együtt megy kiválasztani a gyűrűt. Ennek az egyetlen hátránya az, hogy elmarad a meglepetés érzése.

Árak tekintetében elég nagy a szórás, mivel a határ a csillagos ég. Van, aki vesz egy hangulatgyűrűt és azzal áll a menyasszonya elé, míg mások egy kisebb gyémántot tartalmazó, diszkrétebb fazont választanak 50-100.000 Forint értékben. Megint mások pedig milliós nagyságrendben is képesek áldozni egy megfelelő, egyedi gyűrűre. Ez mind általában az anyagtól és a benne lévő kövektől is függ.

Régebben az aranyé volt az egyeduralom, ha eljegyzési és karikagyűrű vásárlásáról volt szó. Az arany jelentette az értéket, az abból készült gyűrű pedig a szerelem végtelenségét szimbolizálta. Ez a jelentés a mai napig megmaradt, de alapanyag tekintetében már színesebb a paletta. Ma már egyre jobban kezdik felismerni a párok, hogy más nemesfém is van a világon, nem is beszélve a nemesacélról vagy a titánról. Sőt, a fémérzékenyeknek is kedvezve palládiumból is gyönyörű gyűrűket készítenek.

Ugyanez igaz a gyémántra is, ami szintén elvesztette azt a főszerepet, amivel rendelkezett, bár még mindig a legnépszerűbb drágakövek között van, ha ékszerről van szó. Ennek ellenére egyre nagyobb teret hódítanak a színes drágakövek, mint a rubin, a zafír, de akár jádét is tetethetünk a gyűrűbe.

Fontos, hogy olyan helyről szerezzük be az eljegyzési gyűrűt, ami maximálisan megbízható, tehát lehetőleg a kövek ne ragasztva legyenek az ékszerbe, bár ez sokkal könnyebb, mint minőségi módon megoldani. Mivel ez egy külön szakma, ezért sok ékszerész nem is maga helyezi bele a köveket a gyűrűbe, hanem egy olyan szakemberhez fordul, aki ezt csinálja minden nap. Ha pedig bekerültek a helyükre a kövek, akkor még mindig nincs teljesen kész az ékszer. Ezek után még el kell látni névjellel és fémjellel. A névjel a készítő ötvös sajátja, a fémjelet pedig a NEHITI (Nemesfém Engedélyezési és Ellenőrzési Osztály jelenleg) üti a kész tárgyba, ezzel garantálva a nemesfém megfelelő finomságát.

Mivel minden eljegyzés és pár egyedi, így érdemes külön figyelmet szentelni az emlékezetes eljegyzésre is.

Kapcsolódó hírek