A világ legnagyobb partibusza

Ács Attila   ·   2012.04.11. 15:30
partybus_fooldal

Az úgynevezett partibusz-szolgáltatás már Magyarországon sem ismeretlen fogalom, az erre a célra átalakított csuklósbuszok azonban mindenképpen ritkaságnak számítanak, főleg ha egy öttengelyes szörnyetegről van szó. A címben szereplő megnevezés valószínűleg nem hitelesített, a képeket elnézegetve azonban nem lehet kétségünk afelől, hogy a Los Angeles-i Party Lounge cégnél minden bizonnyal nem véletlenül emlegetik így a Land Yacht névre keresztelt zászlóshajójukat.

Már maga az alapjármű sem egyszerű darab, így néhány szóban mindenképpen érdemes megemlékezni a típusról.

A távolsági, turistakivitelű csuklósbuszok gyártására csak kevés cég vetemedett, az amerikai Prevost H5-60 azonban ezek közül is kitűnik az egyedi tengelyelrendezésével. A típus 1985-ben mutatkozott be, és csak néhány évig volt gyártásban, ezalatt kevesebb mint 50 készült amerikai és kanadai megrendelésre. Hossza 60 láb (18,3 méter), szélessége 102 inch (2590 milliméter), magassága közel négy méter. Öttengelyes, az első kettő kormányzott, a hátsó pedig – az Ikarus 280-hoz hasonlóan – kényszerkormányzott. A motor a második és a harmadik tengely között található, Detroit Diesel 8V92TA típusú, kétütemű, 12,1 literes, V8-as. A sebességváltó – az amerikai igényeknek megfelelően – automata, Allison gyártmány.

A tervezése során az akkori legmodernebb számítógépes programokat használták, ennek következtében a súlyeloszlása és a légellenállási tényezője is igen kedvező lett. A felépítmény rozsdamentes acélból készült, a burkolatoknál műanyagot és alumíniumot használtak, így a busz szinte örök életű. Ez a típus képezte a H széria alapját, és noha a csuklós gyártása viszonylag hamar és kis példányszám után befejeződött, a háromtengelyes szólók egészen 2002-ig jelen voltak a Prevost termékpalettáján.

A képre kattintva galéria nyílik meg!<br>(fotók: www.partylounge.net)

H5-60-assal manapság menetrend szerinti forgalomban már nemigen találkozhatunk, a megmaradt példányokat lakókocsinak, demóbusznak vagy éppen partibusznak használják. A Land Yacht kívülről a cég arculatának megfelelő fekete fényezésével és a krómozott felnikkel vonzza a tekinteteket, belül pedig egy amolyan diszkószerűség fogadja a bulizni vágyókat, három sztriptízrúddal, lézerfényekkel, hangrendszerrel, toalettel és bárral. A buszt minimum 5 órára lehet kibérelni Los Angelesben és környékén, a díja pedig 500 dollár óránként, ami az egyéb szolgáltatásokkal tovább emelkedhet.

Kapcsolódó hírek