A Volánbusznál is megszületett a bérmegállapodás

iho/közút   ·   2024.02.01. 08:00
volanbusz_bermegallapodas_baranyaizoltan_pafferizoltan_dobiistvan

A megegyezés három év alatt átlagosan legalább 28,4 százalékos alapbéremelést garantál a MÁV–Volán-csoport munkavállalóinak.

A vasutas és a HÉV-szakszervezetek után, többfordulós tárgyalássorozatot követően, január 31-én délelőtt a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) és a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) is csatlakozott a MÁV–Volán-csoport 2024–2026-ra vonatkozó, csoportszintű bérmegállapodásához, ezzel megvédték a januártól érvényes béremelést a Volánbusz szakszervezetei.

A cégcsoport munkavállalói három év alatt legalább 28,4 százalékos béremelést kapnak, amiből már idén 17 százalékos, de legalább bruttó 70 ezer forintos emelés jár bruttó 600 ezer forintos alapbérig. A bruttó 600 ezer forint feletti alapbérrel rendelkező kollégák egységesen bruttó 102 ezer forintos bérfejlesztésben részesülnek, részmunkaidő esetén a munkaidő arányában változnak az összegek. Az autóbusz-vezetők esetében ez húsz százalék feletti béremelést jelent csak az idei évben, ami a különféle pótlékokkal együtt havonta akár több mint bruttó 140 ezer forintos keresetnövekedést is jelenthet. A munkavállalók jogi garanciát kaptak a következő két évre is arról, hogy bérük biztosan az infláció felett fog növekedni. A megállapodással a sztrájkolók követelései is jelentős részben teljesültek.

A Volánbusz kollektív szerződés kötésére jogosult érdekképviseletei, a KKSZ és a SZAKSZ időben meghozott, felelős döntésének, a bérmegállapodás január 31-i aláírásának köszönhetően az emelt összegű juttatások már január elsejétől járnak valamennyi munkavállalónak. A vállalatvezetés és az érdekképviseletek közös erőfeszítéseinek köszönhetően az alkalmazottak a lehetőségekhez mérten legkedvezőbb ajánlatot kapták a tulajdonostól. A bértárgyalások folytatása érdemi jövedelemkiesést jelentett volna minden egyes munkavállalónak, azok számára is, akik már az elmúlt napokban szerettek volna élni az ajánlattal.

A Volánbusz üdvözli a megállapodást, amely valódi jövedelemnövekedést és kiszámíthatóságot garantál munkavállalóinak már 2024 elejétől.

(Nyitóképünkön Baranyai Zoltán, a Volánbusz felügyelőbizottsági tagja, Pafféri Zoltán, a MÁV vezérigazgatója, és Dobi István SZAKSZ-elnök. Kép forrása: Volánbusz Zrt.)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek