ABB: autonóm mobil robotok a rugalmas automatizálási rendszerekért

iho   ·   2021.07.26. 12:00
abb_asti

A rugalmas automatizálás következő generációjának létrehozása érdekében felvásárolja az ASTI Mobile Robotics Groupot az ABB.

A napokban aláírt akvizíció eredményeként bővül az ABB robotikai és automatizálási kínálata, ennek köszönhetően az egyetlen olyan vállalat lesz, amely teljeskörű portfóliót kínál a rugalmas automatizálási rendszerek következő generációjához. A cég növekedési stratégiájában fontos tranzakció várhatóan a nyár közepén zárul le. A felek a vételi árat nem teszik közzé.

Az autonóm mobil robotok (AMR) gyártásának gyorsan növekvő piacán globális vezető szerepet betöltő ASTI Mobile Robotics Group (ASTI) applikációival széles termékválasztékot kínál a főbb robotikai alkalmazások terén. Az 1982-ben alapított vállalat központja a spanyolországi Burgos városában található, Spanyolországban, Franciaországban és Németországban körülbelül háromszáz főt foglalkoztatnak. Az ASTI napjainkban Európa egyik legnagyobb, telepített AMR robotokból álló flottáját támogatja, húsz országban rendelkezik széles vevőkörrel az autógyártásban, a logisztikában, az élelmiszer- és italgyártásban, valamint a gyógyszergyártásban. A vállalat 2015 óta közel harminc százalékos éves növekedését tudott felmutatni, 2021-re tervezett árbevétele közel 50 millió dollár. Az ASTI többségi részvényese a vezérigazgató Veronica Pascual Boé. A további részvényesek között található a Keensight Capital befektetési alap is, amely az európai, növekvő piacokra fókuszál.

Az ABB Robotika és Gyártásautomatizálás üzletágától azt nyilatkozták: az iparágvezető portfólióval, széleskörű szoftvercsomaggal és a növekedését mutató piaci szegmensekre kiterjedő szakmai tapasztalatokkal rendelkező ASTI kiváló választás az ABB számára, mivel a rugalmas automatizálás következő generációjával tudják majd támogatni az ügyfeleket. „Az akvizíció nyomán az ABB lesz az egyetlen vállalat, amely az AMR-ek, a robotok és a gépautomatizálási megoldások teljes palettáját tudja kínálni a gyártástól a logisztikán át a felhasználási pontig.”  Mindez forradalmi változást hoz a fogyasztók egyéni igényeihez igazodó ügyfelek számára, akik ezzel  „ki tudják aknázni a fogyasztói kereslet jelentős változásaiban rejlő lehetőségeket”.

Az AMR robotok alkalmazása korábban nem tapasztalt fokú rugalmasságot tesz lehetővé a gyártásban, a logisztikában, az intralogisztikában, valamint a kiskereskedelemi és az egészségügyi területeken. Mindez lehetővé teszi az ABB és az ASTI közös jövőképének a megvalósítást, amely szerint az ügyfelek a mai lineáris gyártósorokat teljeskörűen rugalmas hálózatokra cserélik le, amelyekben az intelligens AMR robotok autonóm módon mozgatják és irányítják az anyagokat, az alkatrészeket és a késztermékeket az intelligensen összekapcsolt munkaállomások között, a gyárakban, a logisztikai központokban, a laborokban, az üzletekben vagy a kórházakban.

Az ASTI iparágvezető AMR-portfóliójához autonóm vontatójárművek, „goods-to-person” komissiózási megoldások, egységszállítók, dobozos szállítójárművek, továbbá átfogó szoftverkínálat tartozik, amely járműnavigációtól és járművezérléstől kezdve, a flotta- és rendelésmenedzsmenten át a felhőalapú nyomon követési rendszerekig terjed.    

Az ASTI termékeit és megoldásait integrálják az ABB robotikai, gépautomatizálási és moduláris megoldásainak portfóliójába, a RobotStudio®-t is tartalmazó szoftvercsomagba, illetve az ABB Robotika szimulációs és programozási eszközébe, aminek eredményeként egy egyedülálló, átfogó automatizálási portfólió áll majd az ABB ügyfeleinek rendelkezésére.

Az ABB és az ASTI kimagasló szakági ismeretekkel rendelkezik a gyártással kapcsolatos ágazatokban, például az autógyártásban, az élelmiszer- és italgyártásban, a tömegfogyasztási cikkek ágazatában, továbbá az új, gyorsnövekedésű szegmensekben, így a logisztikában, az e-kereskedelemben, a kiskereskedelemben és az egészségügyi ellátásban.

Figyelembe véve, hogy az AMR robotok globális értékesítése körülbelül húsz százalékos éves, összesített növekedési ráta mellett 2025-re várhatóan eléri a 14 milliárd dollárt, az ABB azt tervezi, hogy világszerte növeli az AMR-eladásokat, a szerviztámogatást pedig kiterjeszti 53 országra.

Az ASTI burgosi központja a jövőben az ABB AMR üzletágának központjaként működik majd tovább, Veronica Pascual Boé irányításával. Az alapfunkcióit, így a kutatás-fejlesztést, a gyártást, a termék- és projektértékláncot megtartó központ az ASTI létesítményeiben működik tovább. Az értékesítések európai és amerikai piacokon történő erőteljes fokozására vonatkozó tervekkel összhangban az ABB növelni kívánja az AMS üzletág központjának gyártási kapacitását is. Az AMR robotokkal Kínában és Ázsiában elérhető növekedési potenciál kiaknázása érdekében egy ázsiai, a teljes értékláncot és a gyártást is lefedő AMR-központot alakít ki az új sanghaji, 2022-ben átadandó robotikai gyárában az ABB. A világ legnagyobb robotikai piacának számító Kínában az autonóm mobil robotok értékesítésének becsült nagyságrendje 2025-re eléri az évi 1,8 milliárd dollárt.

Az ABB Robotika üzletág azt is bejelentette, hogy a robotikára alapozott automatizálási termékeivel, így például a GofaTM és SwiftiTM együttműködő robotcsaládok piacra dobásával, új szektorokat és az először használók körét is megcélozza, illetve az építőiparban is erősíteni kívánja az automatizálás térnyerését.

(X)

(Nyitókép forrása: ABB)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek