Air France–KLM: rekordnövekedés 2023-ban

iho/repülés   ·   2024.03.04. 11:00
02_af-klm2023_winter

Nyilvánosságra hozták a december 31-én zárult pénzügyi évének gazdálkodási adatait. Ezek szerint a francia–holland légitársasági csoport árbevétele 14 százalékkal rekord magas értékre, 30 milliárd euróra bővült az egy évvel korábbihoz képest, az üzemi eredmény pedig 44 százalékkal 1,7 milliárd euróra bővült. Az adózott eredmény 934 millió euró volt az időszak végén, ez 28 százalékkal haladja meg a 2022 év végén jelentett szintet.

Az elmúlt évben a légitársasági csoport járataival 93,5 millióan utaztak, 12 százalékkal többen, mint 2022-ben, a járatok átlagos töltöttsége 3,3 százalékponttal 87,3 százalékra javult. A teljes évben felkínált kapacitás a járvány előtti érték 93 százaléka volt.

Az Air France 1 milliárd euró üzemi nyeresége termelt, ez közel másfélszer nagyobb az egy évvel korábbihoz képest, a KLM pedig 650 millió euró üzemi szintű nyereséget könyvelt el, 9,4 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Előrejelzésében az Air France–KLM az idei évre a járvány előtti szintet elérő kapacitással és kis mértékben emelkedő költségekkel számol.

Benjamin Smith, az Air France–KLM Csoport vezérigazgatója értékelésében azt írta, minden vállalásukat teljesítették, hiszen tovább stabilizálták a csoport pénzügyi helyzetét, csökkent a hitelállomány és jelentős lépéseket tettek üzemelésük fenntarthatóbbá tétele érdekében. Emellett rekord méretű géprendelést jelentettek be: ötven Airbus A350-es szélestörzsű gép vételéről és további negyven repülőgép szóló opciós jogról állapodtak meg az európai gyártóval.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek