Air Race jövőre is lesz Budapesten!

iho   ·   2017.11.13. 11:15
cim3

A repülésszeretőknek jó hír, azoknak, akik minden évben panaszkodnak a zaj és a lezárások miatt, nem annyira, de most már biztosan eldőlt: a magyar főváros ott van a repülőverseny-sorozat 2018-as naptárában is. Ugyanakkor érdekes új helyszínek is bekapcsolódnak majd a futamok közé, viszont – a 2017-eshez hasonlóan –  a most nyilvánosságra hozott listán is vannak még lyukak, el nem döntött helyszínek.

(fotók: Red Bull Air Race)

Eszerint az első futam februárban Abu Dhabiban lesz, tavaly is itt volt a nyitány. Ezután azonban nem települ át a mezőny az Egyesült Államokba és Ázsiába. Idén a második verseny San Diegóban majd Japánban, Chibában volt: jövőre először az új európai helyszín következik majd, feltehetően hatalmas sikerrel és nyilvánossággal. A francia Riviéra gyönyörű vidéke, Cannes tengerpartja fölött cikáznak majd a gépek, gyaníthatóan ez azért is fontos döntés, mert a mezőny francia pilótái (Master Class: Ivanoff és Le Vot, Challenger osztály: többek közt a szépséges Melanie Astles) – hazai közönség előtt is repülhetnek, egyáltalán először látható a látványos vetélkedés francia földön illetve légtérben.

Cannes után következik egy meg nem nevezett európai helyszín, majd júniusban 23–24-én Budapest. Ismét egy kérdőjel: egy ázsiai futam augusztus elején, majd a hónap végén visszatérés az oroszországi Kazanyba.  Ezután és csak egy alkalomra települ át a csapat az Egyesült Államokba, Indianapolisba, oda, ahol idén az utolsó, döntő futamot tartották: talán október elején kellemesebb szélviszonyok között lehet majd repülniük, mint idén. Majd novemberben – tehát később, mint 2017-ben – zárul a sorozat, a második meg nem nevezett ázsiai versennyel.

Ezek a bizonytalan helyszínek azért érdekesek, mert például tavaly repült a Red Bull mezőnye  a portugáliai Porto városában is, ami egy különösen szép, mondhatni festői helyszín, Budapesthez némiképp hasonlít, folyópartok és gyönyörű épületek között zajlik a cikázás. Egy másik érdekes kérdés, vajon a két, meg nem nevezett ázsiai helyszín közül az egyik Chiba lesz-e , tekintettel arra, hogy 2017 világbajnoka végülis egy japán pilóta, Muroya lett. A 2017-es versenyidényben megjelenő németországi helyszín kiválasztásában (Lausitz) nyilván szerepet játszhatott, hogy az előző évben Dolderer lett az összetett győztes. Az Air Race mostani közleménye egyelőre csak utal arra, hogy a nyári ázsiai helyszín az „Égi Szamuráj” (és igen kiterjedt szurkolótábora) miatt fontos.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek