Amerikai hadihajó segítette a Máltára tartó menekülteket

MTI/iho   ·   2013.10.17. 14:54
uss_san_antonio00

A San Antoniót a máltai hatóságok kérték meg arra szerdán, hogy nyújtson segítséget egy közelében lévő bárkának, amely több mint 120 szomáliai illegális bevándorlóval a fedélzetén bajba jutott a háborgó Földközi-tengeren, Máltától 120 kilométerre délre.

A CNN értesülései szerint a hadihajó összesen 128, húszas és harmincas éveiben járó menekültet vett fel mentőcsónakokkal. A máltai hadsereg közlése szerint a hajó jelenleg útban van a sziget partjai felé.

Az Egyesült Államok hatodik flottájához tartozó, több mint 300 fős személyzetű San Antonio fedélzetén napokkal ezelőtt még Abu Anász al-Líbit, az al-Kadia terrorszervezet egyik vezetőjét hallgatta ki az amerikai hírszerzés.

Határozott hadihajónak tűnik a USS San Antonio (fotó: wikipedia.de)

Líbit október elején fogták el az amerikai különleges erők Líbiában. Azzal gyanúsítják, hogy közel két évtizede tagja a szervezetnek, és több afrikai terrorcselekményhez volt köze. Az akció belpolitikai botrányhoz vezetett Líbiában, annak kapcsán fegyveresek rövid időre elrabolták az észak-afrikai arab ország miniszterelnökét is.

A máltai hadsereg azért kérte a San Antonio közbeavatkozását, mert az viszonylag közel hajózott a bajba került menekültek bárkájához.

Málta, illetve az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetének közelében az elmúlt hetekben két súlyos hajószerencsétlenség is történt, amelyekben mintegy 400 afrikai menekült vesztette életét. A máltai kormányfő ennek kapcsán arról beszélt, hogy országa nem képes megküzdeni a földközi-tengeri menekültáradattal, és arra panaszkodott, hogy az Európai Unió magára hagyta a szigetországot.

Az újabb mentőakció azt jelzi, hogy a katasztrófák ellenére a legelkeseredettebb menekültek elszántsága nem csorbult, és továbbra is tömegek próbálnak illegálisan eljutni Afrikából Európába.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek