Átírták a dátumot, késik az útdíj-regisztráció

MTI   ·   2013.06.20. 09:17

Az e-útdíjról szóló rendelet szerint a fuvarozók június 20-tól regisztrálhatják járműveiket az Állami Autópálya Kezelő rendszerében. Az utdijhirek.hu azonban megtudta, a rendszer tesztelése még mindig tart, ezért nem biztos, hogy megkezdhető a regisztráció. Mindenesetre az ÁAK oldalán a kezdés dátumát átírták június 24-re, de közleményt még nem adtak ki a változásról, írja a portál.

Az ügyben a tájékoztatásért felelős vezető elmondta, az informatikai rendszer tesztelése még nem fejeződött be, ezért van szükség arra, hogy esetleg kitolják a kezdés időpontját. Kruchina Vince hozzátette, a szakemberek szerda délután még láttak halvány esélyt arra, hogy az eredeti időpontban mégis elindul a regisztráció, ezzel együtt az Állami Autópálya Kezelő honlapján már az szerepel, hogy 24-étől lehet jelentkezni a fuvarozóknak.

A regisztrációhoz név és jelszó szükséges, valamint a személyes adatok, a számlázáshoz szükséges információk, valamint a gépjármű adatainak megadása. A szakmai szervezetek eleve szűknek találták a rendelkezésre álló időkeretet, így még kevesebb idő, mindössze egy hetük lesz mindenre. A nagyobb fuvarozótársaságok számára viszont jó hír, hogy lehetőség lesz flottás feltöltésre, tehát nem kell minden autót külön regisztrálni.

Kibédi Varga Lajos, az ÁAK e-útdíj-szóvivője a távirati iroda kérdésére közölte: az információs technológiai rendszer végső tesztelése és validálása miatt tolódik a regisztráció kezdete. „A tesztelés befejezését követően azonnal indul a regisztráció” – tette hozzá.

A kérdésre, hogy ez veszélyezteti-e az e-útdíj-rendszer július elsejei indulását, a szóvivő nemmel válaszolt. „A rendszer indulását az esetlegesen kitolódó regisztráció nem veszélyezteti” – jelentette ki Kibédi Varga Lajos.

Kapcsolódó hírek

Közút Automobil

Márpedig a karaván halad

iho.hu   ·   2024.07.14. 08:00

Kimagasló mértékben és minőségben bővül a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteménye. A múzeum legújabb műtárgyai közé tartozik egy ritka Warszawa vágánygépkocsi, egy Pink Floyd különkiadású Volkswagen Golf III-as, egy Ikarus 405-ös és egy Ikarus 260 CNG-autóbusz.