Autópálya-avatások Romániában

MTI   ·   2012.07.19. 13:00

Két új autópálya-szakaszt nyitottak meg a forgalom előtt Romániában, az egyik Bukarest és Ploiesti között épült, a másik szakasz a Bukarest és Konstanca közötti autópálya része.

Victor Ponta román miniszterelnök jelenlétében nyitották meg a forgalom előtt a Bukarest és Ploiesti közötti 65 kilométeres autópálya-szakaszt, amelynek építése 2007-ben kezdődött, de teljes egészében még most sem fejeződött be. Például a lehajtók még nem készültek el, és egyéb biztonsági elemek is hiányoznak, ezért sebességkorlátozással lehet csak közlekedni a szakaszon, amely alternatívát kínál a DN 1 jelzésű, Románia egyik legforgalmasabb országútjára. Az út megépítése 1,5 milliárd lejbe – 451 millió euróba – került.

Az autópálya építése egyebek között azért késett, mert elhúzódott a telekkisajátítási folyamat, akárcsak a régészeti mentesítési bizonylatok kibocsátása.

Az avatóünnepségen Calin Popescu Tariceanu volt liberális miniszterelnök is részt vett, akinek mandátuma idején kezdődött el az építés. Örömét fejezte ki, hogy megnyitották az autópálya-szakaszt, ugyanakkor csalódottságának adott hangot, hogy egy ilyen kisméretű építkezés öt évig tartott.

A forgalom előtt megnyitott másik autópálya-szakasz a délkelet-romániai Medgidia és Cernavoda között található, hossza 20,5 kilométer. Ez az út is csak részben van kész, így a forgalom menetirányonként egy sávon halad, akárcsak egy országúton. A szakasz része a Bukarest és Konstanca között tervezett autópályának. A 237 500 négyzetkilométer területű Romániában csak 300 kilométer autópálya létezik.

Kapcsolódó hírek