Autópályák Romániában: sokadik ígérgetés...

iho   ·   2014.01.04. 14:20
romansztrada

Néhány autópálya építése megindul(hat) idén, de csupán azok, amelyek száz százalékban EU-s forrásokból épülnek. A legújabb ígéret szerint 2016-ra Krajovától egészen Konstanca kikötőjéig lehet robogni a sztrádán.

A Craiova–Piteşti útszakasz 121,18 kilométer hosszú, és 1,5 milliárd euróba kerül az Uniónak, ha megépül, és az első olyan sztráda lesz az országban, amely pusztán privát forrásokat használ. A majdani építtető a pályahasználati díjból befolyó bevételekkel kívánja a beruházás értékét visszatéríteni. A megkötendő szerződés az autópálya tervezésén és a kivitelezésén kívül az útszakasz karbantartását és üzemeltetését is magába foglalja.

A közlekedési nagyprojektre több nemzetközi konzorcium is jelentkezett, ezek a következők: Obrascon Huarte Lain SA–OHL ZS SA, China Communications Construction Company–Dogus Insaat VE Ticaret AS–Egis Projects, Spedition UMB–Tehnostrade–Vectra Service, Strabag AG–Strabag SE–Vinci Construction Grands Projects–Vinci Construction Terassament–Aktor SA–Aktor Concessions SA és az Impregilo SpA–Salini SpA.

Románia tervezett, épülő, és megépült autópálya-hálózata. Fehér vonal jelzi a megépült szakaszokat, az épülő sztrádarészek szaggatott vonallal vannak feltüntetve </br> Kép forrása: Wikipédia

Romániában a Ponta-kormány alatt egyébként valamivel gyorsabban épülnek az autópályák, mint korábban, jelenleg 632,8 kilométer autópálya üzemel az országban. 2014 végére ez a szám hetven kilométerrel lehet több, ha minden ígéret megvalósul.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek