Az olimpiai láng földkörüli pályán, nagy nyüzsi az ISS-en

iho   ·   2013.11.07. 09:27
exp38_launch_slide_cim

A Szojuz TMA-11M űrhajó egy amerikai, egy japán és egy orosz űrhajóssal a fedélzetén indult a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Ott csatlakoznak az űrállomás jelenlegi hatfős személyzetéhez, a 38. állandó legénység tagjaiként.

Az Űrvilág.hu összefoglalója szerint az űrhajó az előző Szojuzhoz hasonlóan az indítás után kevesebb mint 6 órával dokkolt az űrállomáshoz, majd a három űrhajós megkezdi jövő májusig tartó munkáját.

Start Bajkonurból

A rendhagyó személyzetváltás oka az olimpiai láng jelképes, űrbeli átadása. Az oroszországi Szocsiban megrendezésre kerülő 2014-es téli olimpia lángjának jelképes másolata az öt nappal később a 37. expedíció háromfőnyi személyzetével leszálló Szojuz TMA-09M fedélzetén tér vissza a Földre.

Bajkonurban a start előtt: balról az amerikai, jobbról a japán űrhajós, középen az orosz a lánggal

Ezért vasárnapig kilencen tartózkodnak majd az ISS-en. A NASA összefoglalója szerint utoljára 2009-ben volt ekkora állomány az űrállomáson, de akkor még működött a hétszemélyes amerikai űrsikló.

A most a fedélzetre ért 38. expedíciós trió fellövésekor a biztonság kedvéért nem égett a láng. A másik űrhajó vasárnapi visszatéréséig még az olimpiai láng egy űrséta keretében megjárja a nyílt világűrt is.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek