Az összeomlás szélén a Kingfisher

iho/repülés   ·   2012.03.22. 17:01
nyito

Vijay Mallya, a Kingfisher légitársaság elnöke, miután március 20-án találkozott Bharat Bhusannal, az indiai légügyi hatóság vezetőjével, bejelentette: társasága az összes nemzetközi járatát felfüggeszti, s az Indián belüli utakra koncentrál. Mivel azonban a számítások szerint már csak körülbelül 20 repülőgépet képes a levegőbe emelni, így az országon belül is csak a járatok egy részét lesz képes teljesíteni. Vijay Mallyanak a légitársaság helyzetének ismertetése mellett azt kellett volna bemutatnia a hatóság számára, hogy miképp szándékozik újra működőképessé tenni vállalkozását.

Egy Malév-festésre két piros Kingfisher-farok jutott Dublinban, március elsején<br>(fotó: civilianaviation.co.uk)

Mint ahogyan már az iho/repülés is hírt adott róla, a Kingfisher súlyos anyagi problémákkal küzd, számláit az indiai adóhatóságok zárolták. A légitársaságot ráadásul március 7-én kizárták az IATA pénzügyi elszámolási rendszeréből is, melyekkel a légitársaságok és az utazási irodák számolnak fel egymás között. Így a Kingfisher csak óriási nehézségek között tudta tovább folytatni nemzetközi járatait. Egyre csökken a géppark is: a ki nem fizetett korábbi munkák miatt a meghibásodó repülőgépek a földön maradnak, nem javítják már ki őket. Így nagyon sok volt már a váratlan járattörlés, ami szintén hozzájárult a nemzetközi járatok ellehetetlenüléséhez. A becslések szerint a társaság 63 gépéből mára már alig 20 gép maradt repülőképes állapotban. S néha még a repülőképes gépek sem érnek haza: március 13-án a londoni Heathrow-n a brit bíróság határozatának megfelelően a társaság egy Airbus A330-200-asát foglalták le, mert a Kingfisher sem a repülőtéren a gépek kiszolgálását, sem a gép lízingdíját már hosszú idő óta nem fizette ki.

A mostani bejelentés szerint hivatalosan csak április 10-től törlik a járatokat, de szakértők szerint kisebb csoda lenne, ha a Kingfisher addig is rendben működtetni lenne képes azokat. Más, korábbi bejelentések szerint a desztinációk egy részét már március 25-től törlik majd a kínálatból.

Kérdés, mikor zár be az egész légitársaság... <br>(fotó: BBC)

A légitársaság Indián kívül Colombóba (Srí Lanka), Dubajba (Egyesült Arab Emirátusok), Bangkokba (Thaiföld), Londonba (Nagy-Britannia), Dakkába (Banglades), Szingapúrba és Hongkongba repül jelenleg.

Kapcsolódó hírek