Az utolsó, üzemanyagot a megszállt Krímbe szállítani képes vasúti komphajót is elsüllyesztették az ukránok

iho.hu   ·   2024.08.23. 11:00
A lángoló Conro Trader

Az orosz, fedélzetén harminc tartálykocsival hajózó Conro Trader a Kercsi-szorosban merült a hullámsírba, miután eltalálta egy hajók elleni Neptune cirkálórakéta. 

Utánpótlással látta el az oroszok által megszállt Krím-félszigetet a 109 méter hosszú, harminc, egyenként 72 tonna üzemanyagot tartalmazó vasúti tartálykocsit szállító Ro-Ro (roll-on/roll-off) komp – a hajó a Kercsi-szorosban, a Krímmel szemben fekvő Taman-félszigeten működő Kavkaz kikötő bejáratánál süllyedt a sekély tenger fenekére. A Conro Tradert egy ukrán Neptune rakéta találta el; a kompon tűz ütött ki, oltására tűzoltóvonatot és több mint száz embert, valamint „34 egységnyi felszerelést” vezényeltek az orosz hatóságok, de ez sem segített megmenteni a hajót. A legénység 17 tagját sikerült kimenteni, további két embert pedig még keresnek.

A hajó rendkívül fontos szerepet játszott az oroszok krími logisztikájában, hiszen már csak ez volt az egyetlen nagy befogadóképességű, a megszállt Kercs és Oroszország között közlekedő teherkomp. A két pályatársát már korábban kiiktatták az ukránok, a Conro Tradernél nagyobb Szlavjanyint július 28-án érte komoly rakétacsapás. De a most elsüllyedt vasúti kompot sem kímélték az ukránok, május 30-án ugyanis ATACMS-rakéta találat érte az 1978-ban, a kieli Howaldtswerke–Deutsche Werft (HDW) hajógyárban épített Conro Tradert is, ám a hajó sérüléseit – tekintettel arra, hogy a hadianyag-ellátási láncban kulcsszerepet játszott – gyors ütemben kijavították. Az ukránok ezúttal biztosra mentek, korábban ugyanis megsemmisítették a Kercsi-szoros légterét őrző, S-400-as légvédelmi rakétarendszert.

Az orosz hatóságok a legutóbbi támadást követően lezárták egyrészt a Port Kavkazt, másrészt felfüggesztették a krími híd forgalmát. Utóbbi egyébként sem képes eredeti kapacitásának megfelelő forgalmat átbocsátani, a vonatok csak kikönnyítve haladhatnak át rajta.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek