Balatónusok

iho   ·   2013.03.01. 14:00
00

Húsvétkor, március 30-án indul a menetrend szerinti hajózás a Balatonon. Az útvonal: Siófok–Balatonfüred–Tihany, illetve Fonyód–Badacsony. A kompok május 17-éig óránként, majd ezt követően szeptember 15-ig negyvenpercenként indulnak – szükség esetén természetesen sűrűbben.

A kompok május derekáig óránként járnak<br>(fotó: T. Hámori Ferenc)

Az idei hajózási szezon újdonsága a Szigliget motoros – a félkész hajótestet a Balatoni Hajózási Zrt. a Bodeni-tóról a német Bodan-Werft hajógyártól vásárolta meg még 2011 őszén, majd 2012 februárjában Siófokon megkezdődött a hajófelépítmény acélszerkezetének építése: helyreállították a szétvágott felépítményt, betoldották a hiányzó szakaszt, és elkészült az új kormányállás. Május végén a hajót partra húzták, és a sólyázás során felhelyezték a hajócsavarokat és a mélységmérőt, beépítették az orrsugár hajtóművet, kialakították a horgonyzsebet. Az újbóli vízrebocsátást követően a hajót lefestették, és ezzel párhuzamosan kialakították a világítási rendszert, behelyezték a nyílászárókat. Augusztusban kerültek a helyükre a gépészeti egységek, egy hónappal később már a burkolatok is elkészültek, szeptember 18-án pedig a Nemzeti közlekedési Hatóság megtartotta a hajó üzemképességi szemléjét. Időközben a keresztségben a szigligeti önkormányzat jelentős névhasználati szponzorációja jóvoltából Szigligetnek elnevezett jármű még az ősszel megtette első útját a tavon – a Szigliget idén programhajóként közlekedik majd a Balatonon.

Az Akali vízibusz a szezonra kerékpárokat is szállíthat<br>(fotó: Balatoni Hajózási Zrt.)

Amint az időjárás engedi, a Balatoni Hajózási Zrt. folytatja a megkezdett kikötőrekonstrukciót Siófokon – a harmadik ütem során a móló és a mólófej új burkolatot kap, továbbá három rondellát alakítanak ki május közepéig –, és jól körvonalazott elképzelései vannak a társaságnak a tihanyi hajóállomás régi fényének visszaadására is; parapetes, környezetkímélőnek tekintett LED-es világítás fogadja majd a vendégeket. Hajóhívőknek fontos infó: megújulnak a Széchenyi komp gépészeti berendezései, és a jármű elektromos hálózatát is kicserélik.

A Balatoni Hajózási Zrt. szívesen várja az érdeklődőket a vasárnapi (március 3.) zárásig az Utazás kiállítás A pavilonjának 210/C standján.

Kapcsolódó hírek