Bán Dávid: Utazás a pályaudvar körül

iho/vasút   ·   2011.11.11. 16:27
00

A pályaudvar. Milliók találkozási helye. Építészeti remekmű vagy városképi seb? A közlekedésszervezés csúcsa vagy mélysége? Ma a legtöbb európai és észak-amerikai nagyvárosban a belváros része. Megkerülhetetlen objektum.

Napjainkban a városépítők zöme új funkciót akar adni a pályaudvarnak. Ám sokszor elfeledkeznek társadalmi szerepéről, hiszen az nemcsak építészetileg, hanem társadalmilag is beágyazódott környezetébe. Miközben a vasút reneszánszát éli, egyre több pályaudvar alakul át. Urbanisztikai szerepe is változik. Szórakozóhely? Kulturális intézmény? Átszállóhely? Bevásárlóközpont?

A több mint 200 fényképpel illusztrált kötet igyekszik széles társadalmi perspektívából, kultúrantropológiai megközelítésben vizsgálni és bemutatni a múlt, a jelen és a jövő pályaudvarát, a város és a vasút bő másfél évszázados kapcsolatát, a pályaudvar-épület szimbolikáját és szimbólumait, reprezentatív funkcióit. A munka átfogó nemzetközi kitekintés és számos esettanulmány mellett részletesen megvizsgálja a budapesti pályaudvarokat is, utat mutatva a kutathatósághoz és a térkialakítási módok adaptálásához.

Az Utazás a pályaudvar körül című munka nemzetközi összehasonlításban is figyelemre méltó, mivel a pályaudvart nem csupán építészeti egységként, hanem komplex városi térként vizsgálja, annak társadalmi megközelítéseit domborítja ki – ugyanakkor közérthetően szól a vasúti jelenségek iránt érdeklődő nagyközönséghez is.

Bán Dávid könyvét megvásárolhatják webáruházunkban!

Kapcsolódó hírek