Berlini csendrendelet félórás türelmi idővel

iho/repülés   ·   2011.11.04. 09:59

Egy német bíróság ítéletet hozott arról, mikor nem fogadhat és indíthat majd repülőgépeket a három éve épülő Berlin Brandenburg International Airport (BBI). A taláros testület döntése alapján az éjszakai repülési tilalom éjféltől reggel öt óráig tart majd, de a menetrend szerinti járatok csak reggel fél hattól 11 óra 30 percig közlekedhetnek. Ugyanakkor indokolt esetben kihasználhatják ezt a 30 perces idősávot is – hangzik a TTG hírlevél összefoglalója.

Berlin polgármestere, Klaus Wowereit – aki egyben az itteni repülőterek felügyelőbizottsági elnöke is – a döntés kapcsán azt nyilatkozta: a korlátozás ellenére ezzel a szabályozással biztosítani tudják majd, hogy újabb hosszú távú légijáratok kössék össze a német fővárost a világ távolabbi régióival. A BBI vezetősége arra számít, hogy legalább 80 légitársaság menetrend szerinti járataival, több mint 50 ország csaknem 170 városát lehet majd elérni Berlinből.

A légikikötő átadását eredetileg idén októberre tervezték, de az egyik alvállalkozó cég csődje, valamint az időközben megszigorított biztonsági előírások miatt a megnyitásra csak 2012. június 3-án kerülhet sor. Az építkezés elhúzódása és a biztonsági terület átépítési munkálatai összesen 112 millió eurós többletköltséggel járnak. A megnyitás után Berlinnek már csak egyetlen repülőtere lesz, mivel Tegelt és Schönefeldet végleg bezárják.

Az utóbbi helyén felépült BBI egy 3600 és egy 4000 méteres futópályával rendelkezik, és az új, hatemeletes terminálépület egyelőre évi 27 millió utas kiszolgálására lesz alkalmas, de további bővítéssel a kapacitás 45 millió főre növelhető. Az előzetes számítások szerint csúcsforgalmi időszakokban egyszerre 6500 érkező vagy induló utast tudnak majd kezelni, az átszállást pedig jelentősen lerövidíti, hogy ehhez nem kell terminált váltani, mert egyetlen hatalmas épületben találkoznak a belföldi, az európai és az interkontinentális utazók.

A Berlin Brandenburg természetesen közúton és vonattal egyaránt jól megközelíthető lesz. A háromperonos vasútállomásról nemcsak a belvárosba, hanem az országon belüli vagy akár külföldi célállomásokra is el lehet majd jutni.

Kapcsolódó hírek