Bezöldült a 10-es Traxx, a klímasemlegességet hirdeti

iho/vasút   ·   2021.02.17. 18:25
00_zold_traxx

A MÁV-csoport a Vasút Európai Évéhez kapcsolódva indította el zöldkampányát, amelynek jelképe a „Zöld úton járunk” kampány szlogennel felmatricázott TRAXX mozdony.

A mozdonyt a Keleti pályaudvar utascsarnokában, a nyolcadik vágányon mutatták be. Itt Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára arról beszélt, nincs környezetkímélő, XXI. századi közlekedés korszerű vasút nélkül. Összefoglalta, hogy idén – a Vasút Európai Évében – várhatóan mintegy 700 milliárd forint értékű vasúti beruházást adnak át. Budapest elővárosi vonalszakaszai több mint 100 kilométeren újulnak meg.

Utas Ulrik a Keleti és Miskolc Tiszai között közel 24 kilónyi szén-dioxid-kibocsátást takarított meg (fotók: Kiss Bertalan)

A kampánynak az is a része, hogy mától a vonatjegyen feltüntetik, hogy a vásárlója mennyi szén-dioxid-kibocsátást takarított meg azáltal, hogy a vasutat választotta.

Zöld úton járunk! – hirdeti a tízes Traxx

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója arról beszélt, a MÁV-Volán csoport célja, hogy Magyarország lakosainak fenntartható, biztonságos, tiszta, környezet- és utasbarát közlekedési lehetőséget biztosítson. A zöldstratégiában a cégcsoport több célterületet fogalmazott meg, ilyen a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, a zöld digitalizáció, a hatékony energiagazdálkodás, a fenntartható és körforgásos gazdaság kialakítása, a környezetbarát, fenntartható vállalati működés kialakítása – sorolta Homolya Róbert. Hozzátette, a célok eléréséhez szükség van az infrastruktúra és a járműállomány fejlesztésére.

Egy hónappal korábban a GYSEV is felmatricázott egy villamos mozdonyt: a 837-es Vectron azóta hirdeti, nincs B terv, ez az egy bolygónk van, vigyáznunk kellene rá (egy kicsit).

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek