Boldog születésnapot, Gyermekvasút!

iho/vasút   ·   2022.04.07. 15:00
00_gyermekvasut_napja2022

Április 9-én ünnepli 74. születésnapját a budapesti Gyermekvasút. A kisvasúti nap alkalmából a hűvösvölgyi járműtelepen és az állomás alatti fogadóparkban színes programokkal várják a családokat. A rendezvény miatt Budapestre utazóknak a MÁV-Start 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról.

A Gyermekvasút vonalát 1948. április 11-én kezdték el építeni a Széchenyi-hegyen, erre emlékeznek meg minden évben április második szombatján a kisvasúti nap keretében. A szombati rendezvényen 10 órától 16 óráig várják az érdeklődőket a Gyermekvasút hűvösvölgyi járműtelepén. A nyílt napra ellátogató gyerekek

  • nyomtathatnak jegyet a jegykiadó számítógéppel,
  • felpróbálhatják az egyenruhát, valamint
  • kisfilmeket nézhetnek a mozikocsiban,
  • a szalonkocsiban valódi vasutas felszerelésekkel végezhetik a jegyvizsgáló teendőit.

(fotók: MÁV)

A kisvasúti mozdonyok és kocsik lakóhelyéül szolgáló vontatási telepen járműbemutatók is lesznek:

  • kívül-belül meg lehet tekinteni egy kiállított gőzmozdonyt,
  • a kis vasútbarátok felszállhatnak egy hagyományos Mk45-ös típusú dízelmozdonyra,
  • a C50-es kismozdonyra és
  • a lillafüredi motorkocsira,

de ki lehet majd próbálni a kézihajtányt is. Az egykori úttörő- és jelenlegi gyermekvasutasokból álló fúvószenekar szolgáltatja a térzenét a programon.

A Hűvösvölgy állomás alatti fogadóparkban a BKV két kiállított nosztalgiabuszára, illetve a Volánbusz karrierjáratára is felszállhatnak az érdeklődők – utóbbin autóbusz-vezetéstechnikai szimulátor is várja a résztvevőket. Hűvösvölgy állomáson a Gyermekvasút Múzeuma is nyitva tart.

A Gyermekvasút vonatai ezen a napon 40–50 percenként közlekednek Hűvösvölgy és Széchenyihegy között, valamint a vonal alsó szakaszán napközben többször nosztalgiavonatokat is indítanak.

Idén a Gyermekvasút napja rendezvényre utazóknak a MÁV-Start 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít Budapestre, a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvarra, valamint Zugló, Kőbánya-Kispest, Kőbánya alsó, Kőbánya felső és Budapest-Kelenföld állomásra. A kedvezmény kizárólag belföldi utazásra, másodosztályon vehető igénybe. A kedvezményes árú menetjeggyel az utazást április 8-án lehet megkezdeni és legkésőbb április 10-én éjfélig be kell fejezni. Az alkalmi menettérti jegy érvényesítése a kisvasúti bélyegzővel a rendezvény ideje alatt a hűvösvölgyi járműtelepen az infópontnál lehetséges.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek