Bomba a londoni metróban – újabb részletek

iho/biztos út   ·   2017.09.17. 13:45
londonbomba_kislid

A londoni Parsons Green-városnegyed felett péntek délben rendőrségi helikopterek köröznek. A metróállomásnak a környéke is lezárva, fél kilométerről éppen csak látni lehet az építményt. Reggel egy házilag eszkábált bomba robbant itt fel – mindenesetre nem teljesen, ezért nincsenek halálos áldozatok és a huszonkét sérült egyike sincsen életveszélyben. Az interneten terjedő képek egy bevásárlószatyrot mutatnak, és egy fehér vödröt, amelyből drótok kandikálnak ki.

Helyszínelés Parsons Green állomásán (fotó: dpa)

A szomszédos New King's Roadon úgy tűnik, hogy az élet a megszokott kerékvágásban halad. A boltok tömve, a kávéházak előtt sokan üldögélnek. Nagy részük természetesen riporter: a londoniaknak a kivételes szituációk megszokottabbak, elég lazán kezelik az ilyen ügyeket. Egy 32 éves hölgy, Bardha családjával együtt a metrómegállóval szemben lévő utcában lakik, jelenleg éppen szabadságon van: – Éppen lefelé tartottam a nappaliból, amikor ordítást, segélykiáltásokat hallottam. Először azt gondoltam, hogy gyerekek. Sok iskola van a környéken. Ez a környék nagyon biztonságosnak tűnik, még soha nem történt semmi rendkívüli. Hogy pont itt történik ilyen, ez egy sokk.

A miniszterelnök, Theresa May szerint a robbanószerkezet irtózatos károkat okozhatott volna. Este a legnagyobb fokú, ötös készültséget rendelték el a brit hatóságok. Ez a fokozat azt jelenti, hogy bármikor bekövetkezhet egy terrortámadás.

– Kimentem az erkélyre és láttam, hogy sorban jönnek a mentőautók. Láttam, hogy egy test fekszik a földön, körülötte orvosok. Természetesen a rendőrség is ott volt. Egy rövid pillanatig mintha egy furcsa szagot éreztem volna. Aztán bementem, az ajtót és az ablakokat bezártam. Az jutott eszembe, hogy talán vegyi támadás – folytatta Bardha.

Parsons Green metróállomás

A metróban lévő szemtanúk egy csattanásról és egy tüzes falról számoltak be. Volt, aki egy hangos, fújásszerű zajt hallott, aztán látta, hogy egy csomag lángra gyullad. Más szemtanú a felgyulladó kocsiban ült, úgy érezte magát, mintha egy tűzlabda görgött volna el a feje felett. A haja teljesen leégett. Többen szenvedtek égési sérüléseket az arcukon.

Bardha tovább mesél: – Nem hallottam robbanást. Ha nagyobb robbanás lett volna, azt bizonyára meghallom. Rögtön rákerestem az interneten Parsons Greenre, ahol máris olvashattam egy híroldalon, hogy egy fehér tartály robbant fel a metróban. Az apám éppen úton volt a metróállomás felé. Sokan jöttek vele szemben, látott egy nőt, akinek leégett a haja. Egy fél óra múlva megszólalt a házunkban a tűzjelző. Ez azt jelentette, el kell hagynunk a házat, de ezt már korábban is vártam. Kérdeztem egy rendőrtől, hogy mire számítsunk, ő azt mondta, hogy evakuálnak bennünket. Most itt ülök és nem tudom, hogyan tovább. A rendőr azt mondta, hogy csal egy pár óra lesz, de egy óra már eltelt.

Időközben jelentkezett az Iszlám Állam, amely szerint az ő embere követte el a merényletet. Donald Trump egy Twitter-bejegyzésében a brit hatóságok tehetetlenségéről írt, mert szerinte az elkövetők már régen a Scotland Yard látókörében voltak. Theresa May brit miniszterelnök élesen reagált: szerinte nem segít, ha éppen folyamatban lévő nyomozások tartalmáról spekulációk kerülnek napvilágra. Trumpot azonban nem nevezte nevén.

– Ahogy a kiáltásokat meghallottam, rögtön arra gondoltam, Istenem, remélhetőleg nem valami támadás történt! Mindig azt gondoltam, hogy egy nagyon biztonságos környéken lakom. De úgy látszik, az ember nem lehet sehol sem ténylegesen biztonságban – mondta a szemtanú.

Parsons Green a londoni metró egy, a kettes zónában lévő, magasvezetésű szakaszon lévő állomása a District Line wimbledoni ágán. Az állomást 1880-ban nyitották meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek