Boxerrel verte meg a jegyvizsgálót

iho/vasút   ·   2016.06.02. 10:26

Szerda délelőtt, a Budapestről Ceglédre tartó vonaton egy utas boxerrel támadt a MÁV-Start jegyvizsgálójára, aki a sérülései miatt a munkáját sem tudta folytatni.

A vasúttársaság közleményben ítélte el a munkavállalóját ért támadást: „MÁV-Start mindent megtesz a jegyvizsgálók, fedélzeti jegyellenőrök emberi méltóságának védelme, továbbá biztonságának garantálása érdekében. A vasúttársaság egyfelől számos rendőrségi és polgárőrségi megállapodást kötött, biztonsági személyzetet, vasútőri kíséretet rendelt meg, biztonságtechnikai beruházásokat valósított meg, másfelől kiemelt figyelmet fordít a dolgozók sérelmére elkövetett bűncselekmények miatt indított büntetőeljárások segítésére. A cél, hogy egyetlen ilyen eset se maradhasson jogkövetkezmény nélkül. Ehhez azonban szükséges, hogy az érintettek feljelentést tegyenek, vagy legalább jelezzék az atrocitást.

Idén május végéig tizennégy, 2015-ben összesen hatvannyolc, 2014-ben ötvenkettő, míg 2013-ban hatvan, többségében személyi sérüléssel nem járó esetet jelentettek. Leggyakrabban az érvényes menetjegy vagy bérlet nélkül utazók lépnek fel fenyegetően a jegyvizsgálókkal szemben. A közfeladatot ellátó munkavállalók – szolgálati mobiltelefonon keresztül – minden olyan esetben rendőri segítséget kérhetnek, amikor úgy érzik, hogy a nem együttműködő utasok miatt veszélyben lehetnek a vonaton tartózkodók, illetve saját maguk. Amennyiben egy vonaton egyenruhás vagy civil rendőrök tartózkodnak, ők szolgálatba helyezik magukat. Az utasok és a fedélzeti személyzet biztonságérzetének, biztonságának növelése érdekében a vasúttársaság évente közel 80 ezer vonatot kísértet biztonsági, vasútőr személyzettel, a rendőrség pedig több mint nyolcezer vonaton van jelen. A vonatkísérési útvonalak havonkénti kialakításánál a biztonsági szakemberek figyelembe veszik a vonatok veszélyeztetettségi szintjét, a biztonsági felméréseket, a vizsgáló-főkalauzoktól és a jegyvizsgálóktól kapott információkat és a korábbi támadások elemzéseit, tapasztalatait is.

Nemcsak fizikai atrocitások érik a jegyvizsgálókat, számos esetben szóbeli támadásokat kell elszenvedniük. Mivel megfelelő konfliktuskezelő módszerekkel gyakran elejét lehet venni a komolyabb inzultusnak, ezért a készségek fejlesztése érdekében speciális konfliktuskezelő tréningeken vesznek részt az érintett vasutasok. A vasútvállalat emellett már vizsgálja a legális személyvédelmi technika bevezetéséhez szükséges jogi, személyesadat-védelmi, informatikai, technológiai előírásokat. Mivel a jegyvizsgálók közfeladatot ellátó személyek, ezért az őket ért támadások a Büntető Törvénykönyv szerint bűncselekménynek minősülnek és szigorúan büntetendők.

Az újabb, korszerűbb járműveken a kamerarendszereknek köszönhetően kevesebb ilyen eset történik. A járműveken kihelyezett piktogramok, tájékoztatók és a jól látható kamerák önmagukban is visszatartó erőként hatnak.”

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek