Budapesti cargoforgalom – álomhatár felett

iho/repülés   ·   2021.07.26. 09:00
4

A teherszállítás sikere jelentős részben a Cargo City működésén múlik. Az Alibaba-féle elosztóközpont révén egyre több az áru Kínából.

Hónapról hónapra dőlnek meg az áruszállítási rekordok a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a BUD Cargo City által kezelt áruk mennyisége mind a 2020-as, mind pedig a 2019-es évhez képest folyamatos emelkedést mutat, hangzik a reptérkezelő szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye. 2021 júniusában 15 ezer 233 tonna légi árut kezelt a repülőtér, ami 52,6 százalékos növekedést jelent a 2020-as év és 41,2 százalékos növekedést a 2019-es év azonos hónapjához képest. Az egymást követő, kimagasló cargoadatokat elkönyvelő hónapoknak köszönhetően az idei év első féléves árumennyisége is soha nem tapasztalt szintet ért el: a 2021. januártól júniusig terjedő időszakban 86 ezer 798 tonna áru fordult meg a budapesti repülőtéren, ami 35,9 százalékkal több, mint a tavalyi év első hat hónapjában. A dinamikusan növekvő cargo azonban nem csupán rekord félévet, de rekord 12 hónapot is eredményezett: a repülőtér a 2020. június és 2021. július közötti időszakban átlépte a bűvös 150 ezer tonnás álomhatárt, és ezzel további hatalmas lépést tett afelé, hogy a régió légi áruszállítási elosztóközpontjává váljon.

Chris Dinsdale, a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatója az eredményekkel kapcsolatban hangsúlyozta: „A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér fennállása óta most először érte el a 150 ezer tonnás határt. Az elmúlt 12 hónap eredménye ismét megerősít minket abban, hogy a cargo üzletág kiemelkedően fontos számunkra, és a tavaly átadott Cargo City valóban képes energizálni és arra ösztönözni a szállítmányozó cégeket, hogy a budapesti repülőteret használják a légi szállítmányozásra, amely rendkívül vonzó megoldás a régióban történő légi áru gyűjtésére, elosztására.” Hozzátette: „ugyanakkor a cargoért tett sokéves erőfeszítéseink is beértek, learathatjuk annak a tudatos munkának a gyümölcsét, amelyet a kollégáink és a cargoközösség közösen letett az asztalra. A cargo azonban nem csupán a repülőtérről, hanem a nemzetgazdaság egészéről is szól, hiszen munkahelyteremtő, befektetésösztönző és a helyi vállalkozásokat támogató képessége mellett stabil és biztonságos szállítási lehetőséget nyújt minden vállalkozásnak.”

(fotók: Budapest Airport, Baranyi Róbert)

A Budapest Airport légi áruszállítási tevékenysége hozzávetőleg 1800 direkt munkahelyet teremt a repülőtéren és még további tízezer munkahelyet a hozzá kapcsolódó ökoszisztéma révén. A kelet-közép-európai régió repülőterei között a Budapest Airport cargoforgalmának növekedése az elmúlt két évben is rendre az élmezőnyben szerepelt, stratégiai szerepe pedig egyre inkább megkérdőjelezhetetlen, amit tovább erősít az elmúlt hónapok kiemelkedő áruforgalma Kína és Magyarország között.

Kossuth József, a Budapest Airport Zrt. cargo vezetője kiemelte: „Egyik legnagyobb idei sikerünknek tekintjük, hogy Kína egyik legnagyobb e-kereskedelmi cége, az Alibaba Group és logisztikai vállalata, a Cainiao a budapesti repülőtérre telepítette régiós légi elosztóközpontját. A cég budapesti jelenléte már most hozzávetőleg havi 2,5 millió küldemény érkezését jelenti légi úton, ami az elkövetkező hónapokban intenzíven tovább bővül majd.”

Az elmúlt időszak kiemelkedő áruforgalmát több tényező is kedvezően befolyásolta. Egyrészt a növekedés fontos alapja a Budapest Airport új légi logisztikai bázisa: a másfél évvel ezelőtt átadott BUD Cargo City első fázisa 32 ezer négyzetméternyi új épülettel, új repülőgép-állóhelyekkel biztosít világszínvonalú, hatékony és optimális megoldást a dinamikusan növekvő áruforgalom számára. Másrészt meghatározó tényező a cargobarát környezet a repülőtéren, a légi áruszállítást övező cargoközösség munkája, amelyben a repülőtér a légitársaságokkal, kiszolgáló cégekkel, hatóságokkal és szállítmányozó partnerekkel együttműködve gyors és pontos kiszolgálást és minőségi logisztikai szolgáltatási környezetet teremt. Mindezek mellett pedig a régióban is folyamatosan és dinamikusan fejlődik az e-kereskedelem, amelyhez a leghatékonyabb és leggyorsabb megoldásokat a légi áruszállítás tudja kínálni – hangzik a Budapest Airport közleménye.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek