Carpatair-baleset: sztrájk és ügyészségi vizsgálat

iho   ·   2013.02.04. 09:50
cim2

Az olaszországi ügyészség vizsgálatot indított, az itáliai légiforgalmi szakszervezetek pedig sztrájkot hirdettek a szombat este a római Fiumicinó repülőtéren bekövetkezett baleset miatt.

Mint arról az iho/repülés is beszámolt, a Pisából érkező és a fiumicinói Leonardo da Vinci repülőtér leszállópályájáról lefutott gép – amelynek elsősorban a futóműve károsodott – vasárnap délután még a pályán állt, de a repülőtér forgalma újraindult. Miközben az Alitalia olasz légitársaság közleménye szerint a viharos szél okozta a balesetet, az olasz polgári légi közlekedésért felelős igazgatóság (Enac) leszögezte: a „szél erős volt, de ettől még a repülőnek nem kellett volna lefutnia a pályáról”.

Az Aviationist portál fotói: a gépről gyorsan eltávolították az Alitalia színeit

A kolozsvári Krónika összefoglalója szerint az olasz repülésbiztonsági hivatal (Ansv) és a területileg illetékes Civitavecchia ügyészsége vizsgálatot indított, és lefoglalta az ATR 72-500 típusú gépet. Az Alitalia tegnapi bejelentése szerint 46 utas, két pilóta és két légikísérő utazott a gépen. Hét személyt ápolnak kórházban, kettejük állapota súlyos, de nem életveszélyes, egyiküket megműtötték. Olasz sajtóértesülések szerint az egyik román utaskísérőt operálták meg.

„Úgy látszik, az Alitaliának többet ér a megtakarítás, mint az utasok és a személyzet biztonsága” – hangoztatta az incidens nyomán az olasz légiforgalmi dolgozók szakszervezete, mely mára 24 órás sztrájkot hirdetett meg a Carpatair belföldi járatokon való repülése ellen. A szakszervezet szerint az Alitalia megtévesztette utasait, akik az olasz légitársaságnál vettek jegyet, de tudtuk nélkül román géppel és román személyzettel repültek. Az itáliai szakszervezet úgy véli, a román légitársaság „nem garantálja a megbízhatóság és a biztonság által megkövetelt feltételeit”.

Gyanítható, hogy a kitört főfutó és a berogyott orrfutó mellett a gép más komoly szerkezeti sérüléseket is szenvedett...

Mióta 2012 februárjától a légitársaság három olasz belföldi járaton repül, a Carpatair gépeivel több baleset is előfordult. Idén januárban is már két alkalommal műszaki meghibásodás történt a román gépeken – hangsúlyozta a szakszervezet, az Alitalia és a Carpatair közötti szerződés azonnali felbontását követelve. Közben az olasz utaskísérők szövetségének (Avia) elnöke kifogásolta, hogy miközben több ezer olasz légiforgalmi dolgozó munkanélküli-segélyből él, az Alitalia külföldi munkaerőt dolgoztat.

Nicolae Petrov, a Carpatair tulajdonosa tegnap úgy nyilatkozott, az olasz légitársaság „szakszervezeti nyomásra” függesztette fel a román cég belföldi járatait, szerinte azonban az intézkedés csak egy-két napos kiesést jelent. Az üzletember hozzátette, a balesetet szenvedett gépen mindössze néhány kisebb sérülés keletkezett.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.