China Eastern: rendelések és lemondások

iho/repülés   ·   2011.10.18. 09:31
China_Eastern_cim

A program késésére hivatkozva a China Eastern lemondta 24 példányos Boeing Dreamliner megrendelését, a 787-esek helyett viszont 45 keskenytörzsű 737-est vesz majd át a gyártótól.

A változtatás először viszi 800 példány alá a 787-es rendelési listáját, és először mondanak vissza Dreamlinereket kifejezetten és nyilvánosan a fejlesztés és a gyártás csúszása miatt – adja hírül az ATW Oniline, korábban ugyanis a hasonló lépéseket inkább a gazdaság bizonytalanságával indokolták a visszalépők.

Négyhajtóműves Airbusok helyett...

A China Eastern közleménye szerint a 45 Boeing 737-es listaáron 3,3 milliárd dollár lenne, de a légitársaság "jelentős árengedményeket" ért el a gyártónál. A gépeket elsősorban az erősen növekvő belföldi forgalomban használják majd.

Nem sokkal a 787-es szélestörzsűek visszamondása után a légitársaság azt is bejelentette, hogy 15 példányt vásárol a konkurens Airbus 330-as típusából, viszont lemondja öt jövőre esedékes A340-ese átvételét.

A Flightglobal nyáron megjelent légitársasági adatbázisa szerint a China Easternnél összesen tíz ilyen európai négyhajtóműves repül, öt 300-as és öt a hosszabb törzsű 600-as változatból, míg a kéthajtóműves 330-as flotta már eddig is húsz gépből állt, és már korábban feladta a rendelést a társaság további 16-ra.

...gazdaságosabb lesz ugyanazokat a vonalakat kéthajtóművesekkel repülni

A China Eastern ezt a változtatást az egy gépre eső üzemeltetési költségek csökkentésével indokolja: az Airbus négyhajtóműveseire hasonló megfontolások alapján már amúgy is eléggé kevés megrendelést adnak a légitársaságok.

Kapcsolódó hírek