A gépszám közelít az 50 ezerhez, dinamikusan nő a hazai légiforgalom

iho/repülés   ·   2021.07.02. 12:00
cb415bf2d8d96d5838ad821eb97636d8

Magyar és koszovói légtér, átrepülők és kisgépesek. Még csak a fele a 2019-es-nek, de felívelőben a légiközlekedés, a HungaroControl optimista összegzése.

Közel háromszor több járatot kezelt a HungaroControl légiforgalmi szakszemélyzete a nyár első hónapjában, mint 2020 júniusában. A 2021-es adatok ugyan még jelentősen elmaradnak a 2019-ben mért rekordszámú gépmozgástól, de az elmúlt időszakban tapasztalt dinamikus növekedés egyértelmű jele annak, hogy a magyar légi navigációs szolgálat által felügyelt légterekben is megkezdődött a forgalom visszarendeződése - olvasható a légiforgalmi szolgáltató közleményében.

2021 júniusában, a HungaroControl kezelte ellenőrzött légterekben – tehát a hazai és a koszovói magas légtérben, illetve a budapesti nemzetközi légikikötő közelkörzeti légterében – összesen 47 ezer 375 légi jármű közlekedett. Ez a gépszám ugyan mintegy 55 százalékkal elmarad a pandémia előtti év forgalmától, a 2020-as év nyári adataihoz viszonyítva közel 167 százalékos emelkedést jelent.

A vizsgált hónapban a Koszovó feletti magas légtér forgalma bővült a legnagyobb ütemben – itt a 2020-ban mért járatszámnál négyszer több, összesen 7 324 gép biztonságos közlekedését segítették a magyar légi navigációs szakemberek. Nem sokkal maradt el ettől a hazai átrepülő forgalom, amely az említett periódusban több mint két és félszeresére duzzadt: júniusban kis híján 36 ezer repülőgép szelte át a magyar égboltot.

A budapesti nemzetközi repülőtér le- és felszálló forgalma 97 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, így a HungaroControl toronyirányítói 4 357 érkező és induló járat biztonságáért feleltek 2021 júniusában. A terminálforgalom különösen a labdarúgó-Európa-bajnokság hazai rendezésű mérkőzései előtt és után ugrott meg.

Rekordmértékű növekedést regisztrált a magyar légiforgalmi szolgálat a nem ellenőrzött légtér forgalmában is. A júniusi kisgépes repülések száma nemcsak a tavalyi év azonos időszakához képest nőtt, hanem a 2019 júniusában mért gépmozgásokat is meghaladja. A körzeti repüléstájékoztató részleg szakemberei az idei nyár első hónapjában 9710 repülést segítettek, míg a tavalyi év azonos periódusában csupán 5103, tavalyelőtt júniusban pedig 8 959 gép biztonságáért feleltek.

Az európai turizmus fokozatos újjáéledését már most jól láthatóan leköveti a légi közlekedés növekedése, az uniós digitális Covid-igazolvány bevezetése pedig újabb lendületet adhat a forgalom felívelésének, írja közleményében a HungaroControl.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.