Drónok támadása?

iho/repülés   ·   2019.06.02. 15:00
drontamadas0

Az Extinction Rebellion aktivistáinak egyik belső feljegyzése jutott el az újságírókhoz. Az ebben olvashatóak szerint a csapat meggyőződése, hogy a már évtizedek óta tervezett, harmadik pálya megépítésével és a várható forgalombővüléssel az Egyesült Királyság nem lesz képes teljesíteni a környezetre káros anyagok kibocsátásában vállalt célértékeket, emiatt nem erőszakos, de közvetlen akciókra van szükség. A tiltakozás egyik kétségkívül hatékony (a repülőtér lezárásához, így a repülőgépek károsanyag-kibocsátásának visszafogásához vezető) formája a távolról irányított, kisméretű repülőgépek használata, azok a Heathrow környékére vagy légterébe irányítása.

Ez természetesen jogszabályokba ütköző cselekedet: a polgári és katonai légiforgalom akadályoztatása, veszélyeztetése az Egyesült Királyságban is szigorúan vett, büntetendő cselekmény. Ezzel együtt a törvény erősen foghíjasnak nevezhető: tavaly december 19-e és 21-e között a londoni Gatwick, idén január 8-án és 9-én pedig a Heathrow forgalmát bénították meg hosszabb-rövidebb ideig az észlelt drónok. Az elkövetőket egyetlen esetben sem sikerült a törvény elé állítani.

Az Extinction Rebellion nyilvánosan is bejelentette: most június 18-án terveznek olyan, nem erőszakos akciókat, amellyel a repülőtér lezárását kívánják elérni. A légiforgalom megállításával szeretnék felhívni a figyelmet arra a valóban létező, negatív hatásra, melyet a levegőt erősen szennyező légiközlekedés fejt ki az élővilágra. A csoport leszögezi: nem az utasokat, hanem klímaváltozás ügyében tehetetlen kormányzatot veszi célpontba a megmozdulással.

A Heathrow repülőtér nyilatkozata szerint a megszellőztetett „dróntámadás” felelőtlen akció lenne. Mint leszögezték: teljesen egyetértenek abban, hogy a klímaváltozás ügyében előrelépés szükséges, de ezt közös munkával és nem súlyos bűncselekményekkel, a szabadságra utazók megzavarásával lehet és kell elérni.

Kérdés, hogy a tavaly decemberi akciók után telepített drónellenes reptéri rendszerek, illetve a rendőrség vagy a katonaság bevonása képes lesz-e az esetleges, de mindenképp jó előre bejelentett „drónakciót” elhárítani vagy elrettenteni. Az utóbbira kevesen fogadnának, de lehet, a nyilatkozattal inkább pszichológiai nyomást kívánt a csoport kifejteni, mint időt és lehetőséget adni a hatóságoknak a felkészülésre. Az is igaz azonban, hogy ha valóban megjelennek a drónok vagy csak megszerveznek egy tömeges észlelést, amelyet telefonon jelentenek, és emiatt valóban megáll a reptér forgalma, a siker és a nyilvánosság így még nagyobb lesz.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.