Egy hétig repülőkarácsony a B-52-esben

iho/repülés   ·   2011.12.28. 10:30
nyito

Nagyon nagyban: az egyetlen, eredeti, Boeing-készítette B-52G Stratofortress-szimulátorról van szó. A nem csak méretében, de tudásában is egyedülálló szimulátor ráadásul félig-meddig repülőgép is, hiszen egy eredeti B-52D pilótafülkéjét vették alapul az elkészítéséhez.

Az időponthoz és szimulátor-időhöz jutó szerencsések a wichitai Kansas Aviation Museumban ezen a héten repülhetnek virtuálisan a pilótafülkében. A gép élethű hang- és látványvilággal várja a bátrakat. Olyanokat, akik nem rettennek meg például a múzeumban szintén kiállított, 55-0094 lajstromjelű, Vietnamot megjárt és túlélt B-52D Stratofortresstől.

A „valódi” B-52 szimulátor, a felújítás után <br>(fotó: USAF)

A B-52G szimulátor nem érzi majd magát egyedül: a múzeum Sim Adventure Center központjában több szimulátor is működik már. Az egy hétig itt vendégeskedő „nagyvas” mellett egy F-4 (Blue Angel), egy F-16 (Thunderbird), egy F-22, egy kétüléses T-33 Shooting Star szimulátor is dolgozik - ez utóbbit akár kerekesszékes mozgássérültek is látogathatják.

A „valódi”, azaz az Amerikai Légierő kezelésében lévő B-52H szimulátorokból sincsen sok: egy működik a Minot légitámaszponton, míg kettő a Barksdale támaszponton. Ezek a szimulátorok nemrég estek át  alapos átépítésen. Rájuk is fért, hiszen 2008-ig a pilóták csak két, analóg képernyőn keresztül láthatták a világot. Ezek az elavult eszközök gondot okoztak a kiképzésben is: az alacsony felbontás miatt például a légi utántöltés gyakorlása nagyon nehéz volt. A szimulátorokat azonban 2008-ban átépítették, így már hat kivetítőn keresztül 180 fokos, nagy felbontású, színes látómezőt biztosítanak a gyakorló pilótáknak.

A „civilizált”, kansasi B-52G fülkéjében a Nellis Légibázisról felszállva Las Vegast és környékét lehet meglátogatni. Mint azt a videofilmben is látni lehet, akár nagyon-nagyon alacsonyan is...

Kapcsolódó hírek