Egyesíti repülőtéri földi kiszolgáló tevékenységét az AS Budapest és a Menzies Aviation

MTI/iho   ·   2024.06.15. 15:10
menzies_budapest

A cél a hatékonyabb és versenyképesebb szolgáltatások elérése. A tranzakciót a versenyjogi hatóságnak még jóvá kell hagynia.

Egyesíti tevékenységeit az Airport Service Budapest Zrt. (AS Budapest) és a Menzies Aviation Hungary Kft., és egy vállalatként garantálják a földi kiszolgálást, az árufuvarozási és a lounge szolgáltatásokat a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Az AS Budapest közleménye alapján a vállalat 35 százalékos tulajdoni részesedést szerzett a Menzies Aviaton Hungary Kft.-ben, melynek jelenlegi elnevezése továbbra is megmarad.

Az AS Budapest több nagy légitársaság földi kiszolgálója a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Tevékenységi körébe tartozik az utas-, légiáru- és repülőgép-kiszolgálás, de ellát repülésbiztonsági és egyéb reptéri szolgáltatásokat is, például a Skycourt Lounge üzemeltetését.

A Menzies Aviation Hungary Kft. komoly ügyfélkörrel, erős nemzetközi háttérrel rendelkezik anyavállalata, a Menzies Aviation révén, amely a világ legnagyobb reptéri földi kiszolgálója az országok, repülőterek és repülőgépek számát tekintve.

Nyilvánosan elérhető céginformáció szerint a Menzies Aviaton Hungary Kft. 2022-ben nettó 6,8 milliárd forint értékesítési árbevételt ért el az előző évi 3,4 milliárd forint után. Az adózott eredménye 2022-ben 392 millió forint volt, az egy évvel korábbi 472 millió forintos veszteséggel szemben.

Az Airport Service Budapest Zrt. 2023-ben nettó 7,3 milliárd forint értékesítési árbevételt könyvelt el az előző évi hétmilliárd forinthoz képest, az adózás előtti eredménye tavaly egymilliárd mínuszt mutatott az előző évi 692 milliós negatív eredménnyel szemben.

(Nyitóképünkön a Menzies Aviation Hungary Kft. végez földi kiszolgálást a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Kép forrása: Budapest Airport)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Repülés Hajózás Nagyvasút Légiközlekedés Belvíz

Brüsszel döntött: 2040-ig el kell készülnie a Budapest–Bukarest NSV-nek

iho.hu   ·   2024.06.17. 11:45

Jóváhagyták a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztésére vonatkozó új uniós rendeletet, benne a magyar és a román főváros közötti nagy sebességű vasút megépítésére vonatkozó passzust. A döntés végleges, a hálózatot három lépésben fejlesztik tökélyre, a végső határidő 2050.