Egyirányú a 86-os főút

MTI   ·   2013.01.19. 11:50

Egyirányúvá tették a 86-os főutat Vas felől Győr-Moson-Sopron megye irányába, hogy szakaszosan, konvojban, rendőri felvezetéssel elmehessen a hóhelyzet miatt feltorlódott ötszáz-hatszáz kamion, jelentette be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője szombati, győri sajtótájékoztatóján.

Bakondi György hozzátette: a Hegyeshalom és Rajka felől érkező szembeforgalmat az M7-es irányába terelik, hogy a járművek mihamarabb elérjék a szlovén, illetve a horvát határt.

Tájékoztatása szerint jelenleg 11 megyében van hótakaró, a legvastagabb Zala megyében, mintegy 35 centiméteres. Jelenleg 29 település megközelítése kritikus, 72 útszakaszon csak hókotrókkal, nagy terepjárókkal lehet közlekedni, így minden településen biztosítva van a lakosság ellátása, az áram- és a gázszolgáltatás mindenütt működik.

Hozzátette: ezer hivatásos tűzoltó, valamint a közútkezelő, a mentők és a rendőrség összesen háromszor ennyi munkatársa vett részt a helyzet normalizálásában.

Bakondi jelezte: a barcsi és a berzencei átkelőnél a horvát hatóságok korlátozzák a kamionok belépését, Letenyénél jönnek, Rédicsnél nem jönnek a kamionok Magyarországra. Zalában mintegy kétszáz kamion vesztegel a hóhelyzet miatt; ezek közül hajnaltól száz jármű Rábafüzes, ugyanennyi az M7-esen Budapest irányába távozott. Tornyiszentmiklóson ismét megindulhatott a kamionforgalom.

Bakondi György azt közölte: az időjárás függvénye, hogy mikorra normalizálódik a helyzet; amíg nem csökken harmnc kilométer per óra alá a szél sebessége, addig az hordani tudja a porhavat.

Már a Tiszántúlon is mindenhol havasak az utak, a középső országrészben és az Északi-középhegységben sónedves útburkolatra kell számítani. A Dunántúlon elállt a havazás és a széllökések ereje is jelentősen mérséklődött, de továbbra is téliesek az útviszonyok - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője szombaton.

A Kékestetőn 48 centiméternyi, de még egy alacsonyabban fekvő településen, a Veszprém megyei Kupon is 46 centiméteres a hóréteg, továbbá számos más településen több mint 30 centiméternyi havat mértek szombat reggel. Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb mérései szerint a 300 méter feletti települések közül a Bükkben Bánkúton 39, a Bakonyban Bakonybél-Somhegypusztán 37, míg a Vas megyei Szalafőn és a Veszprém megyei Zircen 36-36 centiméteres hóvastagságot mértek. A Veszprém megyei Tésen 30, Kab-hegyen 29, a Heves megyei Mátraszentimrén 28 centiméternyi hó van.

Baleset miatt lezárták a 84-es főút soproni elkerülő szakaszát, közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

Kapcsolódó hírek