Együttműködik a pécsi egyetem és a zalai tesztpálya

MTI/iho   ·   2020.08.07. 18:15
zalazone_pte01

Zalaegerszeg az ország egyik tudásközpontja lehet, ami az épülő járműipari tesztpályának, illetve az alakuló tudományos-innovációs parknak köszönhető. Bár nem klasszikus egyetemi város, mert nincs önálló egyeteme, de több felsőoktatási intézmény, köztük a Pécsi Tudományegyetem (PTE) is jelen van a városban valamilyen képzéssel.

A PTE a ZalaZone-nal, elsősorban a mesterséges intelligencia, illetve az építészet kutatási területeivel tud kapcsolódni a tesztpályához.

Épülő tesztpálya Zalaegerszegen 2020. augusztus 7-én. Ezen a napon együttműködési megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetem és a ZalaZone Járműipari Tesztpálya (fotó: MTI/Varga György)

Miseta Attila, a PTE rektora azt mondta:

„a nagyon erősen digitális kommunikációs világban” a tudományos információk és a valódi innovációk sokszor rejtve maradnak.

Ezért szorgalmazták, hogy a pécsi egyetem műszaki és informatikai tudásbázisára építve működjenek együtt a ZalaZone-nal és annak partnereivel, ami a gyakorlatban használható innovációkat jelenthet. Medvegy Gabriella, a műszaki és informatikai kar dékánja kérdésre elmondta: a drónokkal kapcsolatos fejlesztések, az autonóm járművek, illetve a szenzorok kutatásában látják leginkább a kapcsolódási lehetőséget.

Ugyancsak fontosnak nevezte, hogy a tesztpályán kialakított okos város közlekedési és építészeti kutatási-fejlesztési lehetőségeihez is kapcsolódjanak.

Kapcsolódó hírek