Ehető erdő a LÁEV mentéről

iho/vasút   ·   2023.11.22. 11:00
00_eheto_erdo-konyvbemutato

Melyik az a gyümölcs, ami minden parkban terem, mégis Iránból importálják? Hogyan lesz izgalmas fogás a salátaboglárkából? Milyen íze van a hagymaszagú kányazsombornak? Kiderül az Ehető erdő című, most megjelent kötetből – a nyomok egészen a LÁEV-ig vezetnek.

A hazai könyvészet egyik legesztétikusabb és legnagyobb műgonddal szerkesztett, összeállított kiadványával jelentkezett Megyeri Sára „dzsindzsász”, vadnövény-gasztronómiával foglalkozó újságíró és Bózsó Gyula erdész, az Északerdő műszaki osztályvezetője, akivel a Lillafüredi Állami Erdei Vasút történetét feldolgozó, 100 év a patakok völgyében című, ugyancsak minőségi kötet sajtó alá rendezése során volt kiadónknak szerencséje együttműködni, lévén Bózsó Gyulához tartozik a kisvasút (is).

Az Ehető erdő című kötet negyvenöt vadon gyűjthető, a lehető legtisztább forrásból származó növényt mutat be, és adja át azt a majdnem feledésbe merült tudást, amivel bárki sokkal közelebb kerülhet a természethez. Az erdő és a mező kincsei ugyanis nemcsak fenntartható forrásból származnak, szezonálisak és bárki számára elérhetők, de elképesztően finomak is! Az exkluzív megjelenésű kötet minden, a természetre és a gasztronómiára nyitott olvasó kincse lesz, hiszen a gyönyörű fotókkal illusztrált könyvből a növények felismerése, gyűjtése és feldolgozása is elsajátítható.

A két szerző számtalan gyűjtési és feldolgozási trükköt, gyűjtési naptárt, lelőhelyre vonatkozó információt és receptet oszt meg a kötetben.

Az etnobotanika tudománya elődeink végtelenül gazdag és bölcs tudását kutatja, hiszen ahogy az ember kezdett eltávolodni a természettől, úgy a növények hétköznapi ismerete is egyre jobban kopott. A gasztronómiai szakemberek már évekkel ezelőtt felfigyeltek a vadon termett növények nyújtotta fantasztikus lehetőségekre. Az Ehető erdővel viszont mostantól bárki, a saját kosarával elindulva, a saját konyhájában próbálhatja ki a különleges, rendkívül értékes alapanyagokat – amelyekért csak kíváncsisággal és jóleső fáradtsággal kell fizetni.

Bózsó István az erdei alapanyagok iránt elkötelezett séf, a Lillafüredi Palotaszállóban tartott könyvbemutatón az alkalomhoz illő falatkákkal segített bemutatni, hogy milyen varázslatos bőséggel is kínálja kincseit az erdő:

  1. Erdei vaul-au-vent variációk
    vadfűszeres vajkrém (podargafű, csabaíre vérfű)
    vaddisznópástétom csalánmaggal
    mogyorós hólyagfa hummusz szurokfűvel
  2. Bükki kosárkák
    füstölt pisztráng mousse, medvehagymabimbós vinegrette
    erdei pestoscaprese
  3. Szarvaskői kézműves sajtok vegyes erdei chutneyval
    (som, kányabangita, barkócaberkenye)
  4. Desszertek
    pohárkrém erdei lekvárral, szamócás szórócukorral, fenyőrügy-kaviárral
    erdőmester szelet: bükkmakk lisztes piskóta, vackoros, borbolyás, bodzás erdei krém, fenyőrügy-szirupos glazúr, galajkakaós krémmel, levélmintás roppanóssal
    medvehagymás, fetás pogácsa

További információk

  • Bózsó Gyula +36 30 502 5737
  • Megyeri Sára +36 20 326 5162

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek