Éledő Ferihegy: újrainduló járatok, erős cargo-forgalom

iho   ·   2020.05.15. 09:00
cim2a

Apránként tér vissza az élet a repülőterekre, fokozott biztonsági intézkedések mellett már Európa több országában megindult a légiközlekedés. Május elsejétől a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalma – ha csak fokozatosan is – de szintén újraindult; egyre több légitársaság jelenti be Budapestre újra üzemelő járatait - írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a reptérkezelő.

A Budapest Airport áprilisi adatokkal jelzi a forgalom visszaesését: idén 2019-hez képest 1,3 millió helyett csak 2019 utast kezelt, a napi utasszám átlag 329 volt 44 és félezer helyett, a havi fel- és leszállásoké 10 ezer helyett csak 1100 körüli.

Terminál életképek <br>(fotók: Budapest Airport, Baranyi Róbert)

Május elsejétől azonban újra repülnek a korábban felfüggesztett Wizz Air járatok Athén, Barcelona, Bázel, Berlin, Birmingham, Dortmund, Eindhoven, Göteborg, Liverpool, London, Madrid, Podgorica, Szarajevó, Stockholm és Marosvásárhely felé. További légitársaságok járatai is újra közlekednek Budapestről; május elejétől naponta üzemel a KLM amszterdami járata, illetve május 16-án újraindul heti két napon az Eurowings düsseldorfi járata is.

Júniustól újraindul a British Airways Budapest-London, az Eurowings Budapest-Stuttgart, a Jet2 leeds-i és manchesteri járata, a Qatar Airways Budapest-Doha és a Swiss Budapest-Zürich útvonala is elérhetővé válik. A nyár második hónapjától pedig az Emirates tervezi a Budapest-Dubai közvetlen járat indítását, illetve a napokban jelentette be a Ryanair, hogy július elejétől útvonalhálózatának 90 százalékán és legtöbb bázisán újraindítja a közlekedést. A Budapest Airport közben jelzi, a tervek változhatnak, ahogy az aktuális uniós szabályozás alakul, és ahogy a célállomások módosítják az intézkedéseiket.

Ami a Budapest Airport speciális biztonsági és egészségügyi intézkedéseit illei: tovább folyik a fokozott és folyamatos fertőtlenítő takarítás, a kézfertőtlenítők kihelyezése, az aktív sorkezelés a jegykezelésnél, az utasbiztonsági ellenőrzésnél, a beszállításnál, az útlevél-ellenőrzésnél és a poggyászkiadó csarnokban. Padlómatricák és tiltó matricák kihelyezése a SkyCourt minden második ülőhelyére, az utasok közötti megfelelő távolság megtartásának elősegítésére és biztosítására. A fizikai elválasztás eszközei: plexi elválasztóelemek a check-in pultoknál, az utasbiztonsági ellenőrzőponton. A személyzet azon tagjai számára, akik munkájukból adódóan nem tudják betartani a személyek közötti 1,5 méteres távolságot – például a terminál információs és az utasbiztonsági ellenőr munkatársak esetében – a Budapest Airport kötelezővé teszi a maszk viselését.

A Budapest Airport a koronavírus-járvány idején is folyamatosan dolgozik a légi teheráru-szállítás zavartalan működéséért, hiszen az a nemzetgazdaság támogatása mellett az egészségügyi ellátás biztosításában is kiemelt jelentőséggel bír - fogalmaz a közlemény. A dedikált cargo forgalmat bonyolító ügyfelek (Cargolux, Korean Air, Qatar Airways Cargo, Turkish Cargo) járatai menetrendszerűen üzemelnek, hasonlóan az integrátor cégekhez (DHL Express, Fedex, TNT Express, UPS). A menetrend szerinti légi teheráruszállító járatok mellett számos speciális charter járat is érkezik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

A budapesti repülőtér 2020 áprilisában 10 264 tonna teherárut kezelt, az év első 4 hónapjában pedig összesen 43 395 tonnát, amely a tavalyi év azonos időszakához képest 0,6 százalékos növekedést jelent. 2020 áprilisában az áruszállító (freighter) gépmozgások, tehát a fel- és leszállások száma 612 volt a tavalyi 437-hez képest. Az idén áprilisban érkező légi teheráru összesen 4704 tonna szállítmányt tett ki, de ezen felül 1752 tonna kamionon érkező árut is kezelt a repülőtér. Áprilisban a repülőtérre legnagyobb mennyiségben Németországból, Kínából, Törökországból, az Egyesül Arab Emírségekből és Belgiumból érkezett légi teheráru.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.