Elhagyja Nagyszebent a villamos

Biszak Ábel   ·   2014.03.07. 07:45
nszeben0

2011 óta csend honolt a járműtelepen, ám mindenki reménykedett az újranyitásban. Tavaly ősszel a nagyszebeni helyi közlekedési vállalat, a Tursib, a teljes járműparkot és infrastruktúrát átadta húsz évre a helyi önkormányzatnak.

Többé már nem döcög a villamos a szebeni utcán... </br> (Fotók: Tevan Imre)

A közelmúltban bizonyossá vált: nem lesz többé menetrend szerinti üzem a vonalon, a hivatásforgalom képtelen fenntartani a viszonylatot. Az ingázók nagy része inkább a buszt preferálja, amely gyorsabb és komfortosabb a döcögő villamossal szemben.

A helyi önkormányzat a bérleti szerződés értelmében ingyen kapta meg a négy pótkocsis, Be 4/4 típusú, exberni villamost, a pályafenntartó járművet, illetve a teljes infrastruktúrát. A villamos jelenlegi remíze Szeben délnyugati részén az autóbusz-kapacitás növelése érdekében megszűnik, ehelyett Resináron alakítanak ki egy karbantartóbázist.

Amikor még napi rutin volt a villamos....

Menetrend szerinti forgalom biztosan nem lesz a városban, a villamos egyfajta turisztikai látványosságként fog üzemelni, szorosan illeszkedve a resinári ódon utcák képéhez. Csoportok kérésére, különleges események alkalmával közlekedtetnek majd egy-két szerelvényt, már érkeztek is felkérések, többek között Kolozsvárról.

Viszlát, villamos!

A jelenlegi vonalszakasz Nagyszeben délnyugati csücskéből indul, és Resinár községig közlekedik. A viszonylat a város legfiatalabb szakasza, mivel Szebenben az első villamos már 1905-ben megindult, az említett szakasz csak később, 1948-ban készült el. Sajnálatos módon, több erdélyi városhoz hasonlóan, a 60-as évek végén a belvárosi villamosvasutak felszámolása mellett döntöttek, 1972-re már el is tűnt a vonal a belvárosból, csak ez a kis helyközi szakasz élte túl a beszüntetéseket. Sajnos, 2011-ig.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek