Elindult a Kárpát Vasút második Nohabja új hazája felé

iho   ·   2015.04.16. 12:22
bb-aa-DSB_MY1156_2009

A www.nohab-forum.de értesülései szerint elindult a Kárpát Vasút második Nohab mozdonya, a Magyarországra. A gép a 6604-es tehervonatban Kristinehamnból indul és a Hallberg–Malmö útvonalon jut el Ystad kikötőjébe, ahonnan kompon folytatja útját a Balti-tengeren át.

Vegyük észre az orr eltérő kialakítását! Ajtó, korlátok...<br>(forrás: nohab-gm.de)

A tervek szerint csütörtök délután öt órakor hajózzák be a gépet és péntek éjjel egy órakor érkezik meg Lengyelországba, Swinoujscie kikötőjébe. Innen már újra vasúton fogják hozni a Nohabot. Az Ystad–Swinoujscie kompot két társaság üzemelteti, a Polferries társaság hetente tizenháromszor fordul a Balti-tengeren utanként hatórás menetidővel, míg a Unity Line tizennégyszer, náluk egy út hat és fél óráig tart.

2009-ben a parajosban<br>(forrás: www.jernbanen.dk)

A Kárpát Vasút öt éve csapott le egy árverésen az első Nohabjára, az (akkor még) MY 1125-ös végül 2012 februárjában érkezett meg Budapestre. A 459-es sorozatként elkönyvelt négy hajtott tengellyel rendelkező Nohab-alfaj a Kárpát Vasút hagyománytisztelete miatt a 021-es pályaszámot kapta, az új gép így várhatóan a 022-es pályaszámot kapja majd.

Nagyjából eredeti, kicsit szakadt festésével dolgozott egy éven át a gép, aztán Dombóváron külső-belső felújítást kapott<br>(fotó: Vörös Attila)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek