Elsüllyesztették a szellemhajót

iho/hajózás   ·   2012.04.07. 10:25

Az Egyesült Államok partiőrsége Alaszka partjainál elsüllyesztette azt a japán halászhajót, amely feltehetőleg a tavaly március 11-i szökőár után szabadult el, s azóta céltalanul hánykolódott a Csendes-óceánon – írja az Index.

Az 50 méter hosszú Ryou-Un Mara március 24-én érte el Kanada partjait, csütörtökön pedig már az Alaszkai-öbölben tűnt fel. Néhány órával később a partiőrség először csak repülőgépről figyelte a hajó mozgását, majd egy helyzetjelző bóját eresztettek mellé, hogy folyamatosan tudják, merre sodródik az egy év alatt meglehetősen lepusztult hajó, amelyen sem legénység, sem világítás, sem semmiféle kommunikációs rendszer nem volt. A partiőrség azért határozta el a Ryou-Un Mara felrobbantását, mert a hajó komoly veszélyt jelentett a környéken közlekedő hajókra. A partoktól 180 mérföldre sodródó hajó forgalmas kereskedelmi útvonalba került, így gyorsan dönteni kellett további sorsáról.

A hajó kilövése nem veszélyezteti a környezetet, mivel minden a fedélzeten lévő üzemanyag mostanra már elpárolgott, közölte a partiőrség. Az iho.hu a parti őrségtől úgy értesült: a hajó elsüllyesztését korábban elhalasztották, mivel egy kanadai halászhajó, a  Bernice C meg akarta menteni a szellemhajót, ám végül kiderült, hogy a a 20 méteres halászhajó nem tudja elvontatni az 50 méteres roncsot. A Ryou-Un Mara a leghatalmasabb maradvány, amely a japán partoktól egészen az észak-amerikai partokig sodródott a földrengést követő szökőár miatt.

A Ryou-Un Marát a CGC Anacapa lőtte szitává<br>Fotó: USCG

Lapunk úgy tudja, a Ryuu-Un Mara már szétvágásra várt, így nem volt komoly érték a hajón. 7000 literes tankjában nem tudni, hogy mennyi üzemanyag maradhatott, de szakértők szerint egy év alatt valószínűleg mind elpárolgott belőle.

A hajóra több tucat ágyúlövést adott le a parti őrség, végül a hajó kigyulladt, a lyukakon keresztül pedig víz ömlött a testbe. A hajó agóniája 4 órán át tartott, végül a 2 kilométer mély tengerfenékre süllyedt.

Kapcsolódó hírek