Extra hosszú vegyesvonat közlekedett szerdán Sopronból

Vörös Attila   ·   2021.10.21. 17:55
27274_E3VA5416_211020_

Az EU-s Corcap projekt keretében zajlott a demonstráció.

Az Európai Unió Corcap (Corridor Capitalisation Plans) projektje a német tengeri kikötők és Csehország, Szlovákia és Magyarország közötti összekapcsolhatóság fejlesztésére összpontosít. A projektben részt vevő szervezeteknek kedden Sopronban egy workshopot szerveztek, ahol a különféle intézkedésekről, kisebb-nagyobb időtávlatú fejlesztési lehetőségekről és feladatokról számoltak be az egyes megszólalók. Az egész térség egyik legproblémásabb szakasza, a Drezda–Prága bottleneck több előadást is megért, de a kisebb, inkább helyi léptékben érdekes fejlesztésekről is esett szó (például Pozsony vasúthálózata, a két Komárom közti gördülékenyebb közlekedés lehetőségei stb.). Ezek mellett természetesen a korridorokat érintő szabályozási kérdések és fejlesztési feladatok is előkerültek.

Fertőboz és Pinnye között robog a menet. A vegyesvonattal a workshop résztvevői utaztak,a vonat a kelenföldi leszállás miatt ott peronos vágányra érkezett (fotók: Vörös Attila)

A workshop keretében másnap egy demóvonatot közlekedtedtek Sopron rendezőből Ferencvárosba. A szerelvény érdekessége a hossza volt, 43 teherkocsiból és két személykocsiból állították össze, mozdonya a GYSEV zöld Vectronja, a 193 837-es volt. A vonat pontos hossza 738 méter volt, tömege viszont csak ezer tonna körüli, így nem volt gond a szoros menetrend tartásával, sőt, túlteljesítésével.

Az ilyen méretű tehervonatok közlekedtetésével rengeteg probléma van, első sorban az, hogy a vasúthálózat nincs felkészülve olyan hosszú állomásokkal, ahol ezeket félre lehet tenni előztetés, kereszt céljából. Sopron és Ferencváros között sincs bőség az ilyen állomásokból, Enesén például van egy 756 méter hosszú vágány, de Csorna leghosszabbja is csupán 730 méter, így ott ennek a szerelvénynek haladnia kellett. Az 1-es vonalon 750 méter a maximálisan előírt vonathossz, de például a Sopron–Győr vonalon az érték már csak hatszáz méter. Ezt természetesen túl lehet lépni egyedi engedéllyel, de a forgalomirányítóknak sokkal jobban oda kell figyelniük egy ilyen szerelvényre, mint a „sima” tehervonatokra. A szerdai menet célja annak demonstrálása volt, hogy akár a mai infrastruktúrán is lehetséges a vonathossz, így a kapacitás növelése a korridorvonalakon.

Rendszert azért senki nem akar csinálni belőle egyelőre...

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek